Plenković: Hrvatsku ne trese ništa! Grbin je pokrao novac od Hrvatskog sabora

Foto: Twitter

Premijer Andrej Plenković u posjetu je Splitu, a kasnije ide u Zadar. U Splitu sudjeluje na svečanosti otvorenja Objedinjenog hitnog bolničkog prijema KBC-a Split, a u Zadru će sudjelovati na svečanosti primopredaje ključeva vlasnicima POS stanova.

 

Plenković je stao pred medije i komentirao situaciju oko Hrvatske elektroprivrede (HEP). Novinar ga je pitao kako komentira plinsku aferu koja trese Hrvatsku.

“Ne trese ništa. Da malo rasvijetlimo sve što je Vlada učinila u vezi plina”, rekao je premijer na početku izjave. Potom je govorio o ratu u Ukrajini i o tome što je Vlada zbog toga sve morala poduzeti.



“Da nije bilo intervencije Vlade svima bi računi za struju bili veći”, rekao je. “Slično je i u vezi plina”, dodao je.

“Očito da je HEP imao višak plina, te da je došlo do otpuštanja dijela tog viška plina. Plinacro je za višak plina obavijestio HROTE. HROTE je plin prodavao po aukcijskoj cijeni. Mi trenutno čekamo sva izvješća i onda ćemo vidjeti je li došlo do problema”, kazao je.

Komentirao je izjave Peđe Grbina koji je ranije komentirajući aferu HEP rekao da riba smrdi od glave.

“On je osoba koja je doslovno pokrala novac od Hrvatskog sabora jer je lažno prijavila prebivalište. Njegov kredibilitet je nula! Osoba koja izbacuje stotine iz SDP-a. Ovo dolazi od osobe koja nije napravila ništa u vrijeme energetske krize. Teze odbacujem i jednostavno ćemo vidjeti što se dogodilo”, oštar je bio premijer.

Komentirao je tvrdnje Nacionala. Podsjetimo, Nacional tvrdi i da ih je direktor HEP-a Frane Barbarić uzalud detaljno informirao o dramatičnom razvoju problema čiji bi razmjeri, zbog prodaje uskladištenog plina po niskim cijenama, mogli doseći 200 mil. eura gubitka za HEP.

“To je novina koja mene sedam godina drži na naslovnici u negativnom kontekstu”, kazao je.

“Za sve sam saznao 30. lipnja, kada me je o svemu obavijestio ministar gospodarstva. Niti iz jednog od tih dopisa, a moji suradnici su ga proučavali, a netko je to dao Nacionalu da bi se napravila politička šteta… Niti iz jednog dopisa ni najdovitljiviji čitatelj neće prepoznati da će se možda dogoditi da će biti višak plina, pa će Plinacro to registrirati, pa će HROTE to prodavati. Niti jedan od tih dopisa nisam vidio, netko je to sigurno dobio…”, rekao je Plenković.

Tvrdi da nije nastala milijunska šteta, odnosno šteta od 200 milijuna eura. Dodao je kako ga je o svemu obavijestio Davor Filipović 30. lipnja, a da o tome prije nije znao ništa. Dopise, ponavlja, nije vidio.

“Prvo ćemo rekonstruirati cijeli proces, kada vidimo je li nastala šteta, ako uopće je, onda ćemo donositi odluke. Ovdje sigurno nema moje odgovornosti. Smatram da smo u ovakvim okolnostima…ako smo mi u našem mandatu sagradili Pelješki most, ako smo u energetskoj krizi omogućili plin…moj posao je da štitim građane….”, rekao je.

USKOK je zbog afere s plinom ušao u HEP. U ponedjeljak su dva sata češljali dokumentaciju i preuzeli dokumente vezane za plinsku aferu u kojoj je HEP kupovao plin po višim cijenama, a zatim ga prodavao i po jedan cent jer im je bio višak.

Komentari