Plenković i Beroš posjetili bivšeg ministra Banožića – postupno se oporavlja

Foto: Cropix

Premijer se na početku osvrnuo na prometnu nesreću koju je u subotu prouzročio bivši ministar obrane Mario Banožić. Izrazio je sućut obitelji stradalog Gorana Šarića. Izvijestio je da je s ministrom Vilijem Berošem jutros u Osijeku posjetio teško ozlijeđenog Banožića, koji se u jedinici intenzivne njege postupno oporavlja. Uime Vlade zaželio mu je brz oporavak.

Dobrodošlica Anušiću u Vladi

Prva je ovo sjednica Vlade na kojoj sudjeluje novi ministar obrane i potpredsjednik Vlade Ivan Anušić. Premijer je zahvalio Anušiću što je prihvatio ponudu da bude ministar obrane te mu zaželio dobrodošlicu u Vladi.

– Siguran sam da će na temelju svog političkog iskustva, ali i kao čovjek koji je bio dragovoljac Domovinskog rata itekako pridonijeti radu Vlade i voditi Ministarstvo obrane na najbolji mogući način, kazao je premijer Andrej Plenković. Podsjetio je da je njegovoj Vladi u fokusu jačanje obrambenih sposobnosti Hrvatske vojske. Od svih ministara je zatražio da pruže potporu Anušiću.

– Jer, u ovim globalnim, europskim, regionalnim sigurnosnim okolnostima, Ministarstvo obrane itekako je važno za Hrvatsku, poručio je, navevši, da je u proteklih nekoliko godina proračun obrane povećan za više od 600 milijuna eura.



Uoči Dana sjećanja: Treba otkloniti sve pokušaje podjela

Premijer Andrej Plenković poručio je sa sjednice Vlade, uoči Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje – da je potrebno otkloniti sve pokušaje podjela i da bi politički egzibicionisti trebali svoje političke poteze ostaviti za neke druge dane kada im se to može tolerirati. Vukovar koji ima posebno mjesto u srcu svakog Hrvata treba, poručio je, biti mjesto zajedništva, a ne pogubnih podjela, mjesto pijeteta, a ne nedostojnog huškanja, mjesto dostojanstva, a ne politikantstva.

– Sve to govorim uz osudu onih koji su se očito pokazali nedoraslim političarima pa žele na račun Vukovara raditi neko profiliranje svojih političkih stranaka. To se ne radi, Vukovar ne smije biti grad koji dijeli Hrvate nego grad koji okuplja. On pripada Vukovarcima, ali i cijeloj Hrvatskoj i hrvatskom narodu, rekao je Plenković.

Dodao je da želi da obilježavanje Dana sjećanja prođe u jedinstvu i dostojanstvu uz poruku da bi “politički egzibicionisti trebali svoje političke poteze ostave za neke druge dane kada im se to može tolerirati, ali nikako ne onda kada su svi takvi pokušaji neprimjereni”.
U pripremi novi programi pomoći svinjogojcima

Osvrnuo se i na oporbeni prijedlog o iskazivanju nepovjerenja ministrici poljoprivrede Mariji Vučković uz opasku da ga je iniciralo 39 zastupnika od kojih je “polovica uništavala saborski inventar”. Napomenuo je da su u raspravi u Saboru pokazali sve ono što čine u suzbijanju afričke svinjske kuge, tako da je “i ova inicijativa oporbe odbijena”.

Komentirajući stanje s afričkom svinjskom kugom, podsjetio je da za tu bolest nema lijeka ni cjepiva zbog čega su neophodna ograničenja i usmrćivanja životinja. Vlada je do sada, rekao je, usvojila programe pomoći ugroženim uzgajivačima vrijedne 32 milijuna eura, a u pripremi su dodatni programi vrijedni još 11 milijuna eura. Epidemija se smanjuje, a mjere su učinkovite, ustvrdio je.
Najviši rejting u povijesti

Plenković se osvrnuo se i na jučer objavljene jesenske prognoze Europske komisije prema kojima bi hrvatsko gospodarstvo u ovoj godini trebalo realno rasti po stopi od 2,6 posto, što je drugi najviši rast u EU-u, nakon Malte čiji bi BDP trebao rasti 4 posto. Sljedeće godine, rast bi trebao usporiti na 2,5 posto, a 2025. ubrzati na 2,8 posto.

– I agencija Moody’s potvrdila je ‘Baa2’ kreditni rejting Hrvatske, a izgledi iz stabilnih promijenjeni u pozitivne. To znači da sve tri agencije Hrvatsku vide ‘na najvišoj povijesnoj razini’ i sve tri predviđaju povijesne razine, istaknuo je Plenković. Podsjetio da smo 2016. bili četiri stepenice ispod današnjeg rejtinga.

Uplaćeno 492 milijuna eura trezorskih zapisa

Plenković je podsjetio i na proces upisa trezorskih zapisa koji su otvoreni za građane do 20. studenog. Prema zadnjim informacijama Ministarstva financija, kazao je – do danas u 11 sati uplaćeno je 492 milijuna eura trezorskih zapisa, a u kupnji je sudjelovalo 25 tisuća građana. To je opisao kao znak povjerenja u javne financije. Čestitao je ministru financija Marku Primorcu, djelatnicima Ministarstva i Fine na organizaciji plasmana tih zapisa.

O premlaćivanju hrvatskog povratnika u BiH, koji je od ozljeda zadobivenih u napadu preminuo. Premijer je izrazio sućut obitelji. “Pozivamo nadležne institucije da najoštrije kazne počinitelje ovog zločina.”

Komentari