Plenković i Malenica zadovoljni okončanjem štrajka: ‘Imamo povećanje od 12 posto’

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

U četvrtak je održana telefonska sjednica Vlade Republike Hrvatske na kojoj je donesen Zaključak o prihvaćanju Sporazuma između Vlade Republike Hrvatske i Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika Republike Hrvatske, kojim se ovlašćuje ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica za potpisivanje Sporazuma te se zadužuje Ministarstvo pravosuđa i uprave da o ovom Zaključku izvijesti Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika, prenosi Dnevno.hr.

Premijer Andrej Plenković komentirao je ovu odluku na današnjoj sjednici Vlade.

“Kao što smo vidjeli, neposredno prije sjednice Vlade ministar pravosuđa potpisao je sporazum sa sindikatom jer je na jučerašnjem izjašnjavanju prihvaćena ponuda Vlade, odnosno dogovor koji se postigao intenzivnim razgovorima, od 12-postotnom povećanju plaća. Taj dodatak će se isplaćivati službenicima i namještenicima već za mjesec srpanj s plaćom koja će biti isplaćena u kolovozu. Također je dogovoreno da se predstavnici sindikata uključe u izradu prijedloga uredbe, kojom će se regulirati nazivi radnih mjesta i koeficijenata složenosti poslova u državnoj službi”, rekao je Plenković na sjednici Vlade

Ukinuta odluka o neplaćanju
Malenica se još jednom oglasio uoči sjednice Vlade.



“Na sjednici Vlade će, među ostalim, biti ukinuta odluka o neplaćanju dana u štrajku”, započeo je Malenica pa se osvrnuo na komentar ministra financija Marka Primorca koji smatra da nije dobro iskomunicirano povećanje plaća “jer veće plaće trenutno ne znače bolje startne pozicije od 1. siječnja”:

“Povećanje kroz novi zakon i uredbu idu temeljem metodologije utvrđivanja složenosti radnih mjesta i koeficjenata sukladno toj složenosti. Imamo 14 paramatera i ministarstva će utvrditi koji koeficijent odgovara kojem radnom mjestu. To se već provodi, a u drugoj fazi uključit će se sindikati pa bi se u konačnici trebala izraditi uredba kojom bi se trebale postojeće ukinuti anomalije. Teško je prognozirati što će se dogoditi. Vidjet ćemo u narednih nekoliko mjeseci.”

 

“Imamo otvoren dijalog sa svim sindikatima, koji je u konačnici rezultirao potpisivanjem memoranduma i povećanjem plaća kroz dodatak. To ćemo činiti i u budućnosti jer u rujnu kreću razgovori o osnovici, a 1. siječnja stupa na snagu i porezna reforma. Imamo dva elementa i situacije u kojima će doći do povećanja plaća. Treći korak bi bila nova uredba kako nikome ne bi pala plaća.”

‘Pričao sam s predsjednikom Vrhovnog suda’
Nije mogao odgovoriti kolika će povećanja plaća djelatnika u pravosuđu biti jer su plaće različite.

“Imamo plaće od 660 eura, koja je minimalna pa do većih. Ne znam točno koliki je to iznos. Individualno je po svakoj plaći.”

Što s predmetima koji su se nagomilali na sudovima?

“Pričao sam i s predsjednikom Vrhovnog suda. Moramo napraviti trijažu pa utvrditi što je najhitnije i u što kraćem roku riješiti zaostatke”, kazao je Malenica.

Komentari