Plenković ide u Grčku; razgovarat će o pritvorenim navijačima Dinama

Foto: Damir Krajac/Cropix

Premijer Andrej Plenković putuje u ponedjeljak u Atenu na neformalno okupljanje regionalnih lidera kojim će se obilježiti 20 godina Solunske deklaracije, a prije toga će se bilateralno sastati s domaćinom Kiriakosom Micotakisom i očekuje se da će razgovarati o uhićenim navijačima Dinama i neredima u Grčkoj.

Grčki premijer Kiriakos Micotakis ugostit će u ponedjeljak navečer čelnike zemalja Zapadnog Balkana i država članica EU-a na večeri u Maximos Mansionu na neformalnoj raspravi o proširenju EU-a i europskoj budućnosti regije, a ta inicijativa naglašava ulogu Grčke “kao stupa stabilnosti, mira i energetske sigurnosti na Balkanu i u jugoistočnoj Europi”, rekli su vladini izvori, objavila je grčka novinska agencija Ana.

Susret se simbolično održava na 20. obljetnicu Solunske deklaracije sa samita EU-a i zapadnog Balkana kada su te zemlje prvi put usuglasile da je budućnost Balkana u EU-u.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen i predsjednik Europskog vijeća Charles Michel potvrdili su svoj dolazak.



U Atenu će doputovati premijeri Hrvatske, Bugarske i Rumunjske – Andrej Plenković, Nikolai Denkov i Ion-Marcel Ciolacu, kao i srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić, crnogorski predsjednik Jakov Milatović, premijer Sjeverne Makedonije Dimitar Kovačevski, premijer Kosova Albin Kurti, predsjedateljica Vijeća ministara BiH Borjana Krišto i predsjednica Moldavije Maia Sandu.

Grčki premijer održat će bilateralni sastanak s hrvatskim premijerom. S obzirom na nedavne navijačke nerede u Grčkoj, očekuje se da će to biti tema razgovora Micotakisa i Plenkovića u ponedjeljak poslijepodne.

Nakon što je 29-godišnji navijač AEK-a Michalis Katsouris ubijen u neredima uoči kvalifikacijske utakmice za Ligu prvaka, 102 navijača zagrebačkog Dinama uhićena su i u zatvorima čekaju završetak istrage.

Plenković je ranije već telefonski razgovarao s Micotakisom i zatražio da se pritvorenim navijačima Dinama osigura sigurnost u grčkim zatvorima i pravedan i učinkovit proces.

S Plenkovićem u Grčku putuju ministar pravosuđa Ivan Malenica i ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman koji su više puta istaknuli da su u stalnom kontaktu sa svojim grčkim kolegama.

Plenković će se bilateralno sastati i s premijerima Kosova, BiH i Moldavije.

Komentari