Plenković izazvao Milanovića: ‘Ajmo na pravu utakmicu, a ne ovako kukavički’

Foto: Damir Krajac / CROPIX

Točno tri tjedna prije parlamentarnih izbora RTL Danas ekskluzivno donosi veliki intervju premijera Andreja Plenkovića.

Prvi puta predsjednik Vlade i HDZ-a govorio je o izbornom programu koji će njegova stranka sutra predstaviti, o planovima u izbornoj kampanji te očekivanjima nakon izbora.

Je li izborni proces kompromitiran, prvo je pitanje za Plenkovića. “Priča je gotova, umjesto da se ponaša kukavički, koristi protokolarne susrete, pozivam ga, neka da ostavku, idemo napraviti pravu utakmicu”, rekao je na početku. “Kršenje Ustava je jasno, upozorenje jasno, DIP i Ustavni sud imaju svoju nadležnost, što se nas tiče, bavimo se sobom”, rekao je.

Postoji li bojazan da izbori budu poništeni? “To morate pitati Ustavni sud, mi idemo po povjerenje birača”, rekao je pa pobrojao realizirane projekte svoje Vlade. Dodao je da će sutra predstaviti HDZ-ov program. “Bit će zanimljivo. Nudimo stabilnost, pouzdanost i sigurnost, gospodarski rast, čvrstu integriranost u srce europskog procesa, investicije u demografsku revitalizaciju…”, rekao je te napomenuo da sutra predstavljaju i liste.



Foto: Nera Simic / CROPIX

Što će biti s Karamarkom?

“Bit će zanimljivih lica na listama, bit će naši partneri, s nama idu HSLS, HDS, HNS i Petir te Hrvatska stranka umirovljenika. Nije zamjerio Zekanoviću što ga je nazvao notornim lažljivcem? “Dobro, to je od šale kazao”.

Otkrio je da Karamarko neće biti na listi. “Ne znam odakle takva fama, imamo jako puno kandidata. Sigurno ćemo sastaviti Vladu, bit ćemo relativni pobjednici, obišao sam cijelu Hrvatsku, osjećate atmosferu na terenu, izvanredna je. Ovo je vjetar u leđa našem članstvu”.

Kakva je mogućnost za suradnju s DP-om, je li se spreman odreći SDSS-a? “Domovinski pokret je stranka koja je pokazala da je glas za njih, glas za Milanovića. Ne može HDZ bez Plenkovića, to će svi reći”, siguran je premijer.

Penava je rekao da u HDZ-u traju borbe za post-Plenkovićevo doba. “Postao je gradonačelnik Vukovara zahvaljujući HDZ-u, on je 2020. htio biti zamjenik predsjednika HDZ-a, Medved ga je potukao. Ne ostvariš ambicije pa trčiš pod skute Škore koji je kasnije rekao da bi bilo bolje da je ostao sa mnom”.

Foto: Ronald Gorsic / CROPIX

O mogućem odlasku u Bruxellesu

Dođe li mu da ode u Bruxelles? “Teza koja traje osam godina, ja posao premijera radim svaki dan, sa željom da pomognem hrvatskim ljudima, ako dobijem povjerenje, sigurno ću taj posao raditi i dalje. Ako postanem premijer, kako ću otići?”, pita se premijer te dodaje da zasad nisu planirali da on bude na listi za europske izbore.

“Pobjeda na izborima za Sabor 100 posto, očekujemo dovoljno mandata da formiramo Vladu, u prvom mandatu smo dobili 61, u drugom 66, to nam je bio najbolji rezultat. Kako ja vidim Hrvatsku danas, mislim da ćemo biti na razini onoga što je bilo zadnji put”, rekao je.

Josip Moler/Cropix

Komentirao je i Turudića

Je li znao da je Turudićev auto propucan prije mjesec dana? “Kako bih znao da je Turudićev auto propucan prije mjesec dana. Kako bih znao, to je na policiji da vodi proces. Milanović govori svašta, laži i neistine, vjerojatno je to dio tog arsenala”, kaže Plenković.

Je li mu žao što je inzistirao na Turudiću? “Znate što nije normalno? 2015. kada je Milanović premijer, tišina, šute. Oni su kompromitirani, da se prave pametni devet godina kasnije…Ravnatelj policije je bio Mamićev frend. Oni se sada nakon 10 godina čude kao da je neki problem. Tu je želja da se politički našteti”, samatra.

Turudić je rekao da nismo trebali otvarati Ured europskog tužitelja, kako će oni raditi nakon izbora? “Taj ured kao nova institucija postoji nakon što sam ju podržao kao predsjednik Vlade. Da institucije kontroliraju da li se na zakonit način troši europski novac. Ono što smo dokazali, pitali smo tri Ministarstva je li u predmetu Geodezija bio korišten novac iz Fonda solidarnosti. Četiri institucije su rekle da nije, primarna nadležnost je naših tijela”, tvrdi premijer.

Jandroković tvrdi da Milanović nije predsjednik svih građana: ‘Priklonio se jednoj političkoj opciji’

Komentari