Plenković izrazio zadovoljstvo obnovom na Banovini: “Dinamika obnove je ubrzana”

Foto: Damir Krajac/Cropix

Premijer Andrej Plenković poručio je u ponedjeljak da u ubrzavanju dinamike obnove od potresa nema nikakve skrivene agende te izrazio zadovoljstvo viđenim na Banovini.

Premijer se osvrnuo na proces obnove te istaknuo kako je zadovoljan napretkom.

– Možemo reći da je dinamika obnove ubrzana i da se sredstva koriste. Onaj koji je vidio danas Petrinju, vidi koliko je danas obnova u izgradnji, ista stvar je u Glini, i u Sisku, riješit ćemo ključna pitanja koja su mučila naše sugrađane gdje je potres napravio velike štete, rekao je.

– Osam višestambenih zgrada za otprilike dva i pol mjeseca će biti završeno, 128 stanova, još četiri takve zgrade grade se i na Glini, istaknuo je.



Kaže da je Vlada donijela odluku da se još 36 višestambenih zgrada radi na Banovini.

– Od toga će ih 20 biti u Sisku, a osam u Petrinji, s obnovom obiteljskih kuća obnova je dobila potpuno novu dinamiku, rekao je Plenković.

Istaknuo je i da su iskorištena sva sredstva Fonda solidarnosti, svih milijardu i tri milijuna eura za obnovu nakon zagrebačkog i petrinjskog potresa.

– Zadovoljan sam da smo iskoristili ova sredstva, a uložit ćemo sve napore da se do 30. lipnja, do kada je zajednički rok za iskorištavanje sredstava, taj postotak dodatno poveća, dodao je premijer.

Podsjetio je da su sredstva iskorištena za ključnu infrastrukturu koja je bila uništena, za više od 150 projekata u Zagrebu i na Banovini, za vrtiće, škole, zdravstvene ustanove, fakultete, kulturnu baštinu, javne zgrade, ceste…

Plenković je zahvalio predsjednici Europske komisije Ursuli von der Leyen na produljenju roka za korištenje sredstava te najavio za EK analizu kako iskorištavati na pametan način sredstva iz Fonda solidarnosti u situacijama velikih nepogoda u velikim urbanim cjelinama s velikim štetama i kompleksnim procedurama.

Filozofija Fonda solidarnosti je povrat u prijašnje stanje, mi smo procijenili da to za ovakvu vrstu nepogode nije dovoljno dobro, želimo da u slučaju neke druge nesreće zgrade budu čvrste i otporne, rekao je.

Iz Nacionalnog fonda oporavka i otpornosti alocirano je dodatnih 1,2 milijardi eura.

Rekao je i da ubrzavanje obnove nema veze s dolaskom izborne godine.

– Nema ovo skrivenu agendu, to bi bilo nevjerojatno za zaključiti. Imali smo seriju potresa, velike štete, i kontekst u kojem se to događa, COVID, rat u Ukrajini i rast cijena materijala, istaknuo je Plenković.

Štrajk pravosudnih službenika i namještenika

Komentirao je i štrajk pravosudnih službenika i namještenika kazavši da zahtjev za povećanje plaća od 400 eura nije realan. Apelirao je na sindikate da budu razumni.

– Trebaju sagledati što smo učinili do sada, sva povećanja plaća koja smo u mandatu napravili za službenike i namještenike, bilo da je riječ o osnovici, dodacima ili koeficijentima, kazao je.

Poruka sindikatima: Nemamo nekakav bazen novca

Ponuda koja je na stolu je univerzalna i dogovorena sa svim reprezentativnim sindikatima javnog i državnog sektora.

To je, smatra Plenković, sjajna ponuda, to je povećanje plaća u neto iznosu koje dosad nijedni pregovori države i sindikata nisu donijeli zaposlenicima.

– Ako se njima poveća više, svi će tražiti više, mi nemamo nekakav bazen novaca koji stoji iza ugla pa da samo dajemo novce, rekao je.

Kada je riječ o umirovljenicima, također je podsjetio da su prosječne mirovine povećane u njegovu mandatu.

– Uvijek se želi i očekuje učiniti više, no trend povećanja plaća, prosječnih, medijalnih, minimalnih i prosječnih mirovina je ogroman, ustvrdio je Plenković.

Komentari