‘PLENKOVIĆ JE PUKO’ Arsen Bauk o premijerovoj najavi izmjena zakona: Mnogo toga podsjeća na povratak u doba Ive Sanadera

Tomislav Kristo / CROPIX

SDP-ov zastupnik Arsen Bauk u N1 Studiju uživo je govorio o premijerovoj najavi da se curenje informacija iz postupaka postane kazneno djelo, kritikama na račun glavne državne odvjetnice te o izbornom zakonu.

Složio se da najava kaznenog procesuiranja novinara zbog curenja informacija o pravnim postupcima, a sve kako bi se spriječila “politička šteta”, podsjeća na povratak u neka prošla vremena.

“Mnogo toga podsjeća na povratak u doba Ive Sanadera. Ovo je valjda šlag na torti da se vrati i to rješenje. Trebat će im neko vrijeme da promijene zakon, a onda i neko vrijeme da provedu postupke po tom zakonu, ali to vrijeme je nakon sljedećih parlamentarnih izbora. Mi ćemo kad dođemo na vlast odmah to promijeniti. Prema tome, trebamo samo pobijediti”, poručio je Bauk.

Pozvao je i predsjednika RH Zorana Milanovića da pomiluje sve koji budu osuđeni zbog novih izmjena zakona.



“Uputit ću ovdje poziv predsjedniku Republike da svakog novinara koji bude osuđen po ovom sramnom zakonu odmah pomiluje pa nek Plenković laje na zvijezde i dalje”, poručio je Bauk.

Osvrćući se na činjenicu da se približavaju i predsjednički izbori, kazao je da će Milanović sigurno ostati predsjednik, dok će HDZ-ova Vlada otići.

“Plenković je puk’o”
Upitan smatra li da će onda njegova stranka doći na vlast, odgovorio je potvrdno.

“To je najbolje što se Hrvatskoj može dogoditi inače ćemo nastaviti pod ovom okupacijskom Vladom. Okupirali su sve institucije, i one koje pripadaju onima koji pobjede na izborima, i one koje bi trebale biti neovisne, kao što vidimo državne tvrtke koje su trebale biti pošteđene ove vrste kadroviranja”, dodao je Bauk.

Nije mu jasno zbog čega bi se trebala zatvoriti i zaštititi službena korespondencija ako je u interesu javnosti da zna.

“Kaznena djela se propisuju da se zaštiti društvo, a ne HDZ. Ali evo, oni su umislili da su i društvo, i država, i sve. To je zadnja faza”, rekao je Bauk.

Na opasku da djeluje dosta optimistično, Bauk je odgovorio:

“Kada vidim da se jedan režim raspada, ne možete biti nego optimistični. Ovo je dokaz da je čovjek puk’o, baš ga pogađa.”

Vezano uz da oporba vrši pritisak na DORH, poručio je da se niti jedno propitivanje ne može nazvati pritiskom.

“Gospođa Zlata Hrvoj Šipek je došla iz građanskog dijela DORH-a i kao takva je imala lošiju startnu poziciju. Drugi čimbenik koji je utjecao na tu lošiju startnu poziciju i nekakvu manju mogućnost neovisnog rada jest to što je imenovana neposredno pred parlamentarne izbore, što se u dobrim demokratskim društvima ne radi. Treće, rekla je da je prije javnog poziva razgovarala s (tadašnjim) ministrom Bošnjakovićem. Ako ostali kandidati nisu s njim razgovarali, to je već pomalo kontaminiran izbor”, kazao je Bauk.

Zaključuje da sve upućuje da postoje ozbiljne zamjerke na njezin rad.

“Vidio sam da će i moj Klub predložiti zaključak da Vlada pokrene postupak razrješenja. Ne očekujemo da će vladajući prihvatiti, ali nek stoji u zapisniku”, kazao je.

Komentari