Plenković kaže da rade misleći unaprijed: Pratimo iskustva drugih država i želimo odgovoriti na najbolji moguć način

Premijer Plenković obišao je šatore koji su postavljeni ispred KBC Dubrava te je nakon toga dao izjavu medijima.

“U krugu KBC Dubrava instaliramo veliki broj šatora za prihvat pacijenata u slučaju da bude potrebno, kapaciteti u šatoru su 240 plus aneksi s 300 ležaja, čitava bolnica će biti respiratorno središte za treitranje pacijenata u slučaju širenja epdiemije COVIDA-19.

Stožer ima zadaću da nas upozorava da što spremnije pratimo razvoj situacije i odgovorimo na izazove. Mi imamo cijeli ekspedicijski kamp za prihvat pacijenata. I cijela KB Dubrava sremna je za prihvat, koliko sam vidio to nema nijedna država Europe.

Od početka siječnja radimo na tome da budemo spremni za izazove. Ako Stožer dobije informacije da nam fali zaštititna oprema, moramo reagirati brzo. Kada nismo bilio sigurni da li će donacija po koju je Croatia Airlines otišla u Ujedinjene Arapske Emirate biti spremna, reagirali smo munjevito kako bi osigurali potrebnu količinu maski i ostale opreme. No, avion je odletio i nema potrebe za tom odlukom.



Ponavljam svim proizvođačima i dobavljačima medicinske i zaštitne opreme koji bi nam mogli trebati, te apeliram da kroz svoje distribucijske kanale imaju spremne proizvode koje Vlada može otkupiti. To je smisao. Rekao sam jučer nakon Vlade da ćemo odluke donositi brzo, ali i da iza njih možemo stati i za 100 godina, ne samo iz dana u dan. Ovom donacijom je stvar riješena”, rekao je Andrej Plenković, piše N1.

Kazao je i kako su u pripravnosti za održavanje sastanaka Vlade putem videokonferencijskih poziva.

“Pripravni smo imati i videokonferencije za sjednice vlade, i čitav niz prilagodbi za operativne funkcije je u tijeku”, rekao je Plenković. Kazao je i kako je postavljanje šatora ispred KB Dubrava akcija pripravnosti.

“U slučaju veće eskalacije epidemije, ovo će biti pripravno. Radimo misleći unaprijed i prateći iskustva drugih zemalja i želimo odgovoriti na najbolji moguć način. Sve što moežmo riješiti emailom, telefonom, videokonferencijama ćemo tako rješavati”, rekao je Plenković.

S ovakvom se ugrozom svijet još nije suočio

“Šeik koji je ponudio pomoć želi ostati anoniman, a realizacija dolazi danas.

Ovo je ugroza s kojom se ne samo Hrvatska nego i svijet nisu do sada suočili. Učimo na postupcima drugih. Naša primarna strategija bila je drugačija, ali nakon Italije smo se transformirali.

Sada teške pacijente dovodimo na isto mjesto. Imamo planove da kada klinika za infektivne bilesti koja ima 40 respiratora, a sada je u funkciji samo 1, bude popunjena, počinje punjenje ovih kapaciteta.

Arena Zagreb je druga priča. Imamo primarne centre, sekundarne i tercijarne. Arena se priprema za sekundarni centar, za one koji nemaju tešku kliničku sliku.

Tu se tretiraju samo bolesni koji primaju kisik na nos. Ne znamo što nas čeka, ali ovo su respektabilni brojevi”, rekao je Vili Beroš, te dodao da će maski biti puno, 1.5 tona, no da nije ulazio u analize, piše N1.

Misteriozni šeik iz Emirata odlučio Hrvatskoj donirati 11,5 tona zaštitnih maski za lice

 

Komentari