Plenković konačno progovorio o tajnim snimkama: ‘Tema zgodna za kraj kampanje’

Plenković
Foto: Lucija Ocko / CROPIX

 

Zadnji je dan kampanje, a to znači i vrlo zgusnut raspored za mnoge koji sudjeluju na parlamentarnim izborima. Među njima je svakako predsjednik HDZ-a i Vlade Andrej Plenković, koji se još uvijek nije oglasio o snimci na kojoj vrijeđa političke suparnike i proziva dio medija.

Premijer je dao izjavu na završnoj konferenciji za medije u HDZ-u u Zagrebu.

Bizaran dan izbora

“Kampanja je bila neobična, bila je kratka, imamo bizaran dan izbora, u srijedu, Milanović je napravio diverziju na izbore, maknuo Grbina po strani, izazvao je reakciju Ustavnog suda, nastavio je kršiti Ustav. Rezime je da je potpuno poništio kampanju SDP-a i nekoliko stranaka uz njih, ne postoje tjednima, učinio im je medvjeđu uslugu. Mi imamo viziju uspješne i vitalne Hrvatske, s Milanovićem bi se vratili na staro, u vrijeme najgore Vlade, plus njegovu bilancu kao predsjednika, nitko ga ne zove, nikud ne ide, gura Hrvatsku u ruski svijet i sferu utjecaja Rusije. Maknuo bi nas iz pozicije zapadnog kruga zemalja. Zašto HDZ? Suočili smo se s covid krizom, inflacijom, potresima, napravili štiti oko građana, sačuvali smo socijalnu koheziju. Naš smjer za dalje temelji se na ostvarenju nekih strateških postignuća, tu su više plaće, mirovine, želimo identitetske teme”, rekao je uvodno premijer.



“Mi smo ostvarili jako puno, želimo ići dalje, želimo stvoriti preduvjete da prosječne plaće narastu na 1600 eura za četiri godine, da minimalne plaće narastu na 1250 eura, da ukupna prosječna mirovina naraste na 800 eura, da stvorimo novih 125 tisuća radnih mjesta, motiviramo obitelji za više djece, imat će 20 do 50 posto popusta na javne usluge prema broju djece, minimalna studentska satnica bit će 7,81, omogućit ćemo studentima priznanje rada u staž mirovinskog osiguranja, slijedi nacionalni plan stambene politike ne kojem se već radi, štitit ćemo naše granice”, dodao je.

Zatim je nabrajao sve što je njegova Vlada napravila za Zagreb.

“Zagrebu smo pomogli s više paketa pomoći, spriječili rast cijena vodnih usluga, 350 tisuća kućanstava imalo je plin kada je Vlada intervenirala, 40 milijuna eura beskamatnog zajma, sve što se obnavlja, nabavila je Vlada…”.

Foto: Nera Simic / CROPIX

O snimci na kojoj vrijeđa oporbu

“Tema zgodna za kraj kampanje, riječ je o internom sastanku, nije trebalo biti javno, tu se malo slobodnije govori, s obzirom na to što smo doživjeli, rekao sam slobodnije ono što govorim javno. Domovinski pokret je izašao s plakatom na kojem sam ja Draža Mihailović. Oni su me kazneno prijavili da potičemo dolazak ilegalnih migranata”.

O izjavama da su neki mediji osovine zla kaže da je to stilska figura – ‘Nikome ne zabranjujem presice, kažem realno kakva je politička linija u medijskom prostoru’.

Krešić: HDZ ima moćnu vojsku birača, treba očekivati pobjedu u 11. Izbornoj jedinici

 

“2016. sam išao u dva sučeljavanja s Milanovićem, pobijedio sam ga, nakon toga je nestao pa se vratio na političku scenu, onda je imao priliku Bernardić i njega sam pobijedio. Sada imamo neustavnu situaciju koju nismo kreirali mi nego Milanović i kršitelj Ustava. Ako netko dolazi na pressice i kaže tko će biti premijerski kandidat, pa kaže da je on, a odjednom dođe i kaže da ipak neće biti taj. Onda stric kaže da će dati ostavku, pa neće, to je jedan cirkus. Kupusasti doprinos Milanovića i SDP-a kaotičnoj situaciji, veselio sam se situacijama, no ne mogu biračima priuštiti sučeljavanje jer se nemam s kim sučelili”, rekao je premijer.

Koliko je problem što je netko iz HDZ-to dao te snimke?

“Ništa,što ću ja sad. To je bilo u subotu na Kozjaku, bilo je 300 ljudi, bili su čelnici temeljnih ogranaka, nisam govorio samo ja. Kada govorite na internom stranačkom sastanku, govorite plastično. Nisam rekao izrod za Raspudića, nisu dobro čuli. Most ima križarski rat protiv mene zahvaljujući svojoj nelojalnosti. Naravno da nisu netko koga biram za partnera, neće mi ni trebati”, tvrdi.

Zatim je na pitanje nije li snimka namjerno puštena da bi se prije izbora dodatno mobilizirali birači HDZ-a s oduševljenjem rekao: “Nisam to još čuo, ali sviđa mi se. I have a cunning plan”, rekao je, citiravši zapravo Milanovića koji je sličnu frazu već nekoliko puta upotrijebio, a u prijevodu znači ‘Imam lukav plan’, a potječe iz serije Crna guja.

Ide li u Europsku komisiju?

“Čuo sam da je Bauk ovdje kandidat, u prvoj jedinici, nisam o njemu ništa čuo, da nisam jutros pogledao press cut, ne bih znao da je živ. Bio je košarkaški sudac kad smo bili mladi, a naglo je kao fetivi Bračanin došao u prvu izbornu jedinicu”, dodao je.

Politico ga spominje kao mogućeg predsjednika Europske komisije, što kaže o tome?

“I to sam vidio. Bio je neki dan članak da sam na nekom internom sastanku 2018. govorio o mafijaškom ustroju HDZ-a. Ima divna knjiga o vanjskoj politici, o usporedbi demokrata i republikanaca, članka je bio opremljen kao da imamo muziku iz Kuma, da smo na Siciliji i dijelimo Hrvatsku na mafijaški način. Znam da češće imam digresije. Što se tiče Politica, ne znam tko se toga sjetio, mi podržavamo von der Leyen, kako se kod nas špekulira, tako i ovdje. Moj posao bi trebao biti isti kao i sada”.

Što ako Milanović bude otezao s davanjem mandata?

“Ma nemojte, on je bio fantastičan 2020. Zorane, čista petica. Bio je briljantan, top, najbolji ikad. Što mu se nakon toga dogodilo, teško mi je za reći, nadam se da ćemo ponoviti proceduru”.

Milanovićev jutarnji udarac Plenkoviću: ‘Raskrinkani i ugroženi diktator, sada je valjda svima jasno’

Komentari