Plenković: Ksenija Turković je bila prvi izbor, žao mi je što nije izabrana za predsjednicu Vrhovnog suda

Premijer Andrej Plenković odbija tezu Sandre Benčić iz Možemo da se namjerno oteže s izborom predsjednika Vrhovnog suda. Rekao je da mu je žao što predsjednica Vrhovnog suda nije Ksenija Turković, potpredsjednica Europskog suda za ljudska prava, koja je bila prvi izbor.

“Meni je žao da nova predsjednica Vrhovnog suda nije Ksenija Turković, potpredsjednica Europskog suda za ljudska prva, koja je bila prvi pravi izbor i oko koje bi postigli ovdje konsenzus još u veljači prije profesorice Đurđević”, rekao je Plenković u Saboru.

“A znate zašto nije izabrana? Ne zato što je ja kao netko iz kuta parlamentarne većine ne bi htio, naprotiv, nego zato što je netko nije htio predložiti. Nakon što je ponudio to, a kada je ona kazala ‘može’ u zakonitoj proceduri i uz širu privolu, više je nije htio predložiti”, istaknuo je.

Time je osporio da usporava proces izbora predsjednika Vrhovnog suda.



Sandra Benčić mu je rekla da “namjerno ili s određenim ciljem oteže s izborom predsjednika Vrhovnog suda” te ga upitala “ima li to veze s ocjenom suca Dobronića da je Vlada propustila u aferi Agrokor likvidirati faktoring društva”.

Plenković je ponovio da HDZ nema ništa protiv suca Radovana Dobronića, kao i da je Zlata Đurđević bila kandidatkinja u nezakonitoj proceduri. Naglasio je i kako mu je dosta stalnog imputiranja o HDZ-ovom pravosuđu.

Komentari