Plenković: Meni je bitno da smo realizirali strateške ciljeve poput ulaska u Schengen i eurozonu

Foto: Nera Simic / Cropix

Zadarska županija obilježava svoju 30. obljetnicu. Na proslavi je bio i predsjednik HDZ-a te premijer Andrej Plenković, zajedno s dvojicom ministara, Šimom Erlićem i Davorom Filipovićem.

Premijer se obratio i novinarima.

Govorio je o uspjesima Zadarske županije, navodeći da se radi o najboljim rezultatima do sada.

– Šezdeset tisuća ljudi više koji rade u odnosu na prije par godina, prepolovljena je nezaposlenost. Najbolji izvozni rezultati, 570 milijuna eura europskih sredstava koje se koriste. Kvalitetni projekti se pripremaju, mogu reći da je Zadarska županija napravila sjajne iskorake i daje ogroman doprinos razvoju Hrvatske, istaknuo je među ostalim.



Potom je odgovorio i na pitanje oko Izbornog zakona.

– Situacija je jednostavna. Ustavni sud je rekao da treba ujednačiti težinu glasa specifičnu, svakoga zastupnika. Vlada će pripremiti prijedlog izmjena, bit će dva čitanja. Oporba ima svu prigodu kao i kod svih drugih zakona da sudjeluje u raspravi na tradicionalan, metodološki uobičajen način, istaknuo je.

– Nama je bitno da se zakon donese u roku i da obnovimo povjerenje građana jer smo Vlada koja je sedmu godinu suočena s ogromnim krizama, a za razliku od oporbe, meni je bitno da smo dali 6,8 milijardi eura građanima i gospodarstvu. Da smo realizirali strateške ciljeve poput ulaska u Schengen i eurozonu, kazao je Plenković.

Osvrnuo se na oporbu.

– Izbori su za godinu i dva, tri mjeseca, što se sekiraju, dodaje.

Premijer je još jednom ponovio da se njegova vlada suočila s brojnim krizama i izazovima te da je vlada osigurala mjere pomoći građanima.

– Oporba koja nije niti jednoj od tih tema pridonijela, oporba, a pogotovo SDP, su rekli da će biti 400.000 nezaposlenih u vrijeme covid krize, kazao je.

Potom je govorio i o infrastrukturnim projektima. Rekao je da će sutra otvoriti pristupne ceste od Pelješkog mosta prema Stonu, da su Baranju intergrirali na mrežu autocesta, do izbora će biti gotova druga cijev tunela Učka. Bit će gotova autocesta koja će spojiti Lekenik sa Siskom.

– Zadržat ćemo investicijski kreditni rejting, vidjeli ste ocjenu Fitcha, dodaje.

Osvrnuo se i na medije i djelovanje oporbe.

– Medijski aktivizam nadomješta ulogu opozicije. Protekloga je tjedna opozicija bila pometena na aktualnom satu. Svi prvaci te oporbe, kojima su bila puna usta borbe protiv korupcije, nisu niti zucnuli. Nisu niti A rekli na sortirnicu. Na riječku oporbu, na najbliže suradnike Vojka Obersnela. Da je ovaj iz Međimurja kojim slučajem bio član HDZ-a, ne bi bilo portala i naslovnica koji bi vrištali da je taj tip član HDZ-a. Ali, gospoda iz oporbe su to elegantno prešutjeli. Rekli su “netema”, ajmo staviti neke druge teme koje bi trebale opterećivati medijsko-internetsko-komunikacijski prostor. Kako se izbori približavaju, ta se vrsta pristranog aktivizma prenosi u medijsko-internetski prostor, tvrdi Plenković dodajući i sljedeće.

– Nemojte konfabulirati HDZ i Vladu.

Potom je opet napao oporbu.

– Ova ista plačljiva oporba, kad sam ih zvao nakon izbora 2020. u Vladu, ne u gužvu, u podrum u Slovensku, da se konzultiramo. Što su napravili? Odbili, neće razgovarati s premijerom, to je ekipa o kojoj govorimo, rekao je.

Komentari