Plenković: Motiviran sam za obnovu povjerenja hrvatskih građana

Plenković
Foto: Lucija Ocko / CROPIX

‘U dva mandata suočili smo se s najvećim izazovima nakon Domovinskog rata’, kazao nam je Andrej Plenković u razgovoru Večernji list.

“Ne mislim da im je on nešto pomogao. Više se stvorila percepcija u lijevim krugovima da je to nekakav faktor, ali budući da je to čisto kršenje Ustava i temeljnih načela našeg ustavnog poretka, on je u biti njima odmogao. Naime, dogodila su se dva efekta. Jedan je ogromna mobilizacija birača HDZ-a i naših partnera (HSLS-a, Hrvatske demokršćanske stranke, Hrvatske narodne stranke, Hrvatske stranke umirovljenika). Obilazio sam teren zadnjih osam godina i mogu osjetiti kakva je situacija na terenu, a ona je nikad angažiranija, nikad većeg motiva za obnovu povjerenja hrvatskih građana”, rekao je Plenković.

Kazao je da prve ankete govore da smo u velikoj prednosti njegove stranke.

“U konačnici, ove prve ankete govore da smo u velikoj prednosti, gotovo 20 mandata, što je sasvim suprotno od onoga što je ta agencija projicirala prije četiri godine, kada su nas držali u „egalu“ s Restart-koalicijom, a mi smo pobijedili sa 25 razlike. Tako da ne vidim nikakav pozitivan efekt. Dapače, vidim veliku rezigniranost birača centra prema Milanoviću i njegovim podupirateljima, koji time što ga podupiru krše Ustav, i vidim sve veću potporu nama i našim partnerima”, istaknuo je.



Foto: Nera Simic / CROPIX

‘Plaće su u našem mandatu rasle prosječno 490 eura’

Upitan je na čemu temelji optimizam.

Na temelju rezultata proteklih osam godina. U dva mandata suočili smo se s najvećim izazovima nakon Domovinskog rata. Imali smo pad Agrokora, krizu brodogradilišta, pandemiju COVID-19, najveću u sto godina, dva razorna potresa, nakon toga posljedice Putinove agresije na Ukrajinu s energetskom krizom, rastom cijena plina, posljedično rastom cijena struje, naftnih derivata. Imali smo velike pritiske na hrvatsko gospodarstvo, socijalne tenzije u društvu i nakon toga inflatorne pritiske. Sve te izazove uspjeli smo primiriti, zaštititi građane, hrvatsku obitelj, hrvatskog radnika i poslodavca, te osigurati ne samo socijalnu koheziju nego i rast plaća. Plaće su u našem mandatu rasle prosječno 490 eura, mirovine su narasle 62 posto, minimalna plaća 103 posto… Došli smo sa 62 posto na 76 posto razvijenosti EU, što su, vjerujem, dosta dobri razlozi za optimizam.

 

Komentari