Plenković: Najvažnija tema je situacija u vezi ruske agresije na Ukrajinu i daljnja pomoć, podrška i jedinstvo

Foto: Damir Krajac/Cropix

Nastavlja se Međunarodna sigurnosna konferencija u Münchenu. Okuplja više od 450 sudionika, među njima i četrdeset pet predsjednika država i vlada, kao i čelnike međunarodnih organizacija. Tema skupa su rat u Ukrajini i druga sigurnosna pitanja. Riječ je o prvoj sigurnosnoj konferenciji nakon ruske invazije. Prvi put od devedesetih godina ruski dužnosnici nisu pozvani. Na konferenciji je i naš premijer Andrej Plenković.

– Glavna poruka koja se šalje je jasna i čvrsta potpora međunarodne zajednice Ukrajini i njezinoj borbi protiv ruske agresije, rekla je Ana-Bella Leikauff u podnevnom Dnevniku.

Istaknula je da je jutros već održano nekoliko panela.

– Govorio je ministar vanjskih poslova Kine o ulozi Kine u svijetu. Očekuju se ista izlaganja na temu uloge Velike Britanije i Amerike. Održan je i zanimljiv panel na kojem su sudjelovale finska premijerka Sanna Marin i predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen. Finska premijerka rekla je da Finska i Švedska žele zajedno ući u NATO savez i da je ta poruka poslana i Turskoj i Mađarskoj koje još nisu ratificirale zahtjev za članstvo. Finska premijerka rekla je i da je najveća greška napravljena 2014. kada je Rusija okupirala Krim i kad međunarodna zajednica nije reagirala dovoljno oštro.



video thumb
Videovezom skupu se obratio ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

– Imao sam čast predstavljati naš narod, naše branitelje, na otvaranju minhenske sigurnosne konferencije. To je jedan od najvažnijih međunarodnih skupova, a na ovogodišnjoj konferenciji okupljene su sile suvremenog svijeta. Zahvaljujući svima vama, Ukrajinkama i Ukrajincima, koji branite našu zemlju, u Münchenu nema Rusije. Ključna poruka Ukrajine na sigurnosnoj konferenciji je jasna – moramo učiniti sve kako bismo ove godine zajamčili slom ruske agresije. To je moguće i nužno je. Ali moguće je ako Ukrajina za to dobije potrebno oružje. Stoga se naš diplomatski maraton nastavlja, rekao je Zelenski.

– Uvjeren sam da moramo intenzivirati našu potporu ukrajinskom narodu i njegovoj vojsci u vođenju protuofenzive jer samo će ona omogućiti vjerodostojne pregovore pod uvjetima koje izabere Ukrajina, njezina vlast i njezin narod. Iako se nadam skorom miru, spremni smo za dugotrajan sukob. Nadolazeći tjedni i mjeseci bit će odlučujući. Kad to kažem, ne znači da želim da se to dogodi, ali ako ne želimo produljenje sukoba, moramo biti vjerodostojni i ustrajni, rekao je Emmanuel Macron, francuski predsjednik.

– Najvažnija tema je situacija u vezi ruske agresije na Ukrajinu i daljnja pomoć, podrška i jedinstvo prije svega zapadnog dijela međunarodne zajednice. Pomoći Ukrajini da izdrži tu agresiju i ostvari svoju slobodu. Sinoć sam sudjelovao na večeri gdje smo raspravljali ovu situaciju održivosti te pomoći, održivosti jedinstva. To je ono što je ključ, i čini mi se da poruke koje su jučer poslane su zaista na tom tragu, što je dobro – zadržati jedinstvo u potpori, rekao je Andrej Plenković, predsjednik Vlade.

– Sada je vrijeme da ubrzamo proizvodnju i standardiziramo proizvode koje Ukrajina očajnički treba. Na primjer, treba standardizirati streljivo. Ne možemo čekati mjesecima i godinama, rekla je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.

Komentari