Plenković naložio svim ministrima da građevinari odmah naprave procjenu; U potresu oštećena zgrada Hrvatskog sabora

Goran Mehkek / Cropix

Premijer Andrej Plenković izjavio je u nedjelju kako je naložio svim ministrima da na teren pošalju građevinare statičare da odmah naprave procjenu stanja zgrada i štete nakon potresa koji je jutros pogodio Zagreb.

“Svi su angažirani, vidite da se već oko katedrale čisti. Dao sam nalog svim ministrima da svi građevinari statičari, koji inače brinu o zgradama, da odmah izađu na teren i naprave procjenu. Moramo biti sigurni da su nam u tim objektima ljudi u situaciji da tamo mogu biti”, rekao je Plenković novinarima prilikom obilaska zagrebačke katedrale.

Ustvrdio je kako se sve službe dobro nose s problemima, i potresom i koronavirusom.

Premijer je ranije kazao kako je potres magnitude 5,5 po Richteru, koji je u nedjelju ujutro pogodio Zagreb, bio najjači potres na tom području u zadnjih 140 godina.



Nakon obilaska katedrale, premijer je obišao Trg bana Jelačića i Ilicu.

I ministar unutarnjih poslova Davor Božinović naglasio je kako treba ispitati statiku svih zgrada nakon potresa i vidjeti koliko stanara će eventualno trebati zbrinuti, kako bi bili sigurni da se mogu vratiti kućama.

FOTO/VIDEO Hrvatska vojska izašla na ulice grada Zagreba; Krenulo raščišćavanje centra

Zgrada Hrvatskog sabora na Gornjem gradu znatno je oštećena u potresima koji su u nedjelju pogodili Zagreb.

Zgrada ima znatna oštećenja, urušio se dio krova, oštećeni su dimnjaci, potvrdili su iz Hrvatskog sabora ističući da u zgradu nitko ne može ući dok to ne odobre statičari,

 U zgradi su isključeni struja, voda i plin.

Zbog činjenice da je vikend i da Sabor ne zasjeda, u zgradi je vrlo malo osoblja, samo djelatnici saborske straže.

Komentari