Plenković: Naša je dužnost nastaviti s procesuiranjem svih ratnih zločina bez obzira na nacionalnost žrtve

Profimedia

Predsjednik Vlade Andrej Plenković u srijedu je bio na komemoraciji za nevine civilne žrtve u Baćinu gdje su pripadnici srpske paravojske 1991. ubili 56 hrvatskih civila te poručio kako će se nastaviti s procesuiranjem ratnih zločina bez obzira na nacionalnost žrtve ili počinitelja.

Počast civilima iz Hrvatske Dubice, Baćina i Cerovljana ubijenih prije 29 godina u pounjskom Baćinu, Plenković je odao zajedno s potpredsjednikom Vlade i ministrom hrvatskih branitelja Tomom Medvedom.

Tom su prigodom uz spomen-obilježje na mjestu druge najveće masovne grobnice u Hrvatskoj položeni vijenci i zapaljene svijeće.

Vijence su položiili premijer Plenković, izaslanik predsjednika Republike umirovljeni general Marijan Mareković i izaslanik Hrvatskog sabora Ivan Celjak. Također su položeni vijenci Sisačko-moslavačke županije, općine Hrvatska Dubica te brojnih braniteljskih udruga i drugih institucija.



Izrazivši sućut članovima obitelji žrtva koje su 21. listopada 1991. ubijene u Baćinu, premijer Plenković istaknuo je da je na tom mjestu mučki ubijen najmanje 71 hrvatski civil, čiji su posmrtni ostaci dosad ekshumirani, dok su identificirani i dostojno sahranjeni posmrtni ostaci 56 osoba.

Istaknuo je da je Hrvatska Dubica, naseljena hrvatskim stanovništvom, u Domovinskom ratu postala simbol hrvatskog otpora i jedno od najvećih stratišta sa 137 žrtava, 39 hrvatskih branitelja i 98 civila.

“U masovnoj grobnici Baćin skela, drugoj najvećoj nakon Ovčare, ekshumirano je 56 žrtava, a identificirano 44, dok je u 15 pojedinačnih grobnica, ekshumirano još 15 žrtava, od kojih je 12 identificirano”, naglasio je Plenković.

Plenković je istaknuo da su gotovo sve identificirane žrtve Hrvati, više od pola su bile žene, a većina ih je u trenutku ubojstva bilo starije od 60 godina.

Taj se ratni zločin dogodio u tijeku najvećih borbi Domovinskog rata te nakon okupacije šire okolice Hrvatske Dubice i Hrvatske Kostajnice. Na tom je području u svojim selima tada ostalo još oko 120 hrvatskih mještana, koji su popisani 20. listopada 1991. i odvedeni u vatrogasni dom u Hrvatsku Dubicu te seoski dom u Cerovljanima.

Tijekom noći jedan je dio privedenih pušten, a drugog je jutra njih najmanje 56, autobusom uz oružanu pratnju, odvezeno u Baćin, gdje su ih pripadnici policijskih postrojbi SAO Krajine, pod rukovodstvom zapovjednika Milicije Steve Borojevića, zvanog Gadafi, na predjelu Skelište ubili iz automatskog vatrenog oružja.

“Premda nikoga nisu ugrožavali, ubijeni su samo zato što su odlučili ostati u svojim domovima”, poručio je dodavši da je pokolj nad stanovnicima Hrvatske Dubice, Baćina i Cerovljana  jedan od većih zločina predstavljenih u Tužbi Republike Hrvatske protiv Republike Srbije za genocid.

Istaknuo je da je za sve te zločine neupitna odgovornost agresorske JNA, srpskih pobunjenika i paravojnih postrojbi samoproglašene SAO Krajine. Podsjetio je da su za zločin u Baćinu, na 125 godina zatvora u odsutnosti osuđena sedmorica pripadnika srpskih paravojnih postrojbi i ondašnje paravlasti.

Za taj su zločin u Hagu, između ostalih, optuženi i Slobodan Milošević, koji je umro prije izricanja presude, i Mile Martić, koji je osuđen na 35 godina zatvora, dodao je.

Kazao je da su te presude važne “kako ne bi bilo dilema o tome što se ovdje dogodilo i tko je kriv za ove zločine”.

“Naša je dužnost da nastavimo s procesuiranjem svih ratnih zločina, bez obzira na nacionalnost žrtve ili počinitelja”, poručio je Plenković i istaknuo da je odnos prema žrtvi hrvatskih branitelja i civila ispit savjesti za svakoga od nas.

Istaknuo je da se u Baćinu, Hrvatskoj Dubici i Cerovljanima još uvijek traga za 24 nestala hrvatska, a da se od traganja za nestalima neće odustati sve dok se ne pronađe i posljednja nestala osoba.

Komentari