Plenković ne namjerava razgovarati s predsjednikom: “Mi ne pitamo nikog ništa dva puta”

Ranko Suvar/Cropix

Predsjednik HDZ-a i premijer Andrej Plenković nakon sjednice Predsjedništva stranke dao je izjavu za medije.

Odmah je spomenuo Zakon o besplatnom obroku za sve osnovnoškolce.

“Želimo da nijedno dijete u osnovnim školama u Hrvatskoj više ne bude gladno”, rekao je.

‘Sve je to isto kao i do sada’
Potom je kazao da su u stranci zadovoljni rejtingom HDZ-a, a prokomentirao je i jučerašnji pad MIG-a, kazavši kako nema dodatnih informacija osim onih koje je MORH već podijelio.Komentirajući pad MiG-a rekao je da nema nikakve dodatne informacije osim onoga što je priopćio MORH, a onda se osvrnuo na razgovore s oporbom oko pomoći ukrajinskim vojnicima.

“Razgovore vodi šef našeg Kluba, gospodin Bačić. Ono o čemu se razgovara su neke ideje o tome koji oblici angažmana bi mogli biti u toj odluci, a koje sugeriraju neke druge parlamentarne stranke. Ali još jednom bi podcrtao ono što je ključno – prvo, ustavni temelj, zakonski temelj, nesporan, jasan, u cijelosti na tragu višegodišnje prakse različitih Vlada, predsjednika… Sve je to isto kao i do sada.

‘Otkud rezerve, kojom logikom?’
Odlučivanje u Saboru dvotrećinskom većinom, participacija Hrvatske u misiji u kojoj sudjeluju brojne članice EU-a u tri vida – zapovjedna struktura, slanje naših instruktora u Poljsku ili Njemačku i primanje stotinjak ukrajinskih vojnika i njihova obuka je svojevrsni minimum koji nije nekakav katalog djelovanja koji je smislio netko unutar HDZ-a, nego su to osmislili hrvatski vojnici. To je prijedlog Glavnog stožera OSRH – ‘mi mislimo da bi to bilo primjereno ponuditi u toj misiji’. To je u biti sve.

Politički gledano, da zemlja poput Hrvatske koja je prije samo 30 godina bila žrtva velikosrpske agresije, koja ima ugrađeni refleks solidarnosti sa situacijom u kojoj je Ukrajina žrtva brutalne ruske agresije puno većeg razmjera, milijuni izbjeglica… Da ovdje postoje politički akteri koji za ovakvu misiju, to nije odlazak u Ukrajinu, imaju ovoliko rezervi. To je bit ove priče. Otkud rezerve, kojom logikom, kojim argumentima, gdje je ta politička odgovornost? To je stvar krupne političke odgovornosti, ja ih pozivam da dobro promisle, imaju čistu situaciju”, rekao je Plenković.

Dodao je i da nije imao i nema namjeru ponovno o tome razgovarati s predsjednikom Zoranom Milanovićem.

“Mi ne pitamo nikog ništa dva puta”, rekao je Plenković dodajući da je njihova politika jasna i konzistentna i da se neće mijenjati, prenosi Dnevno.hr

 

Komentari