Plenković: Ne postoji cjepivo i lijek za afričku svinjsku kugu, jer da postoji Hrvatska bi ga već nabavila

Foto: Damjan Tadić/Cropix

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković na današnjoj 257. sjednici Vlade u uvodnom obraćanju najprije se osvrnuo na 32. godišnjicu pogibiju Blage Zadre i Alfreda Hilla. Izrazio je sućut njihovim obiteljima i istaknuo kako je njihova hrabrost i odlučnost iskazala vrline koje se s ponosom prenose generacijama.

Zatim je komentirao sastanak oko afričke svinjske kuge.

– Tu smo ponovili sve što trenutno radimo od početka izbijanja ove kuge. U cilju zaštite naših svinjogojaca. Naime, za javnost, a osobito za ljude u Slavoniji – ne postoji cjepivo i lijek za afričku svinjsku kugu. Da postoji, već bi ga Hrvatska bila nabavila, naglasio je premijer i rekao da nije riječ o posebnosti Hrvatske nego da se kuga događa i u susjedstvu.

Naglasio je da je do sada eutanazirano oko 26.000 svinja, a to je 2,5% ukupnoga fonda svinja u RH.



– Naše mjere, ne samo da su sumjerene na suzbijanje širenja epidemije, nego su usmjerene na pomoć i podršku svinjogojcima, ističe.

– Do sada smo donijeli mjere u iznosu od 30 milijuna, a donosit ćemo i dalje programe koji će pomoći našim svinjogojcima, rekao je premijer.

Kao drugu važnu temu istaknuo je sjednicu Povjerenstva za osobe s invaliditetom gdje su predstavljena dva nacrta zakona, o inkluzivnom dodatku i doplatku za djecu.

Rekao je da je cilj ovih zakona da jedan stupi na snagu 1. siječnja, a drugi 1. ožujka.

– Provodit će se samo jedno vještačenje i smanjit će se administrativni procesi koje su osobe s invaliditetom do sada prolazile. Na taj način imat ćemo pravediniji sustav, a pravo na doplatak od sad će imat veći broj korisnika, istaknuo je.

– To je ogroman iskorak u zaštiti prava osoba s invaliditetom, naglasio je i dodao da oba zakona pridonose našim obiteljima.

Rekao je da su dobili pozitivne reakcije.

U međuvremenu su, kaže, imali brojne aktivnosti. Izdvojio je jučerašnje otvaranje ceste u Rijeci koja je “fascinantan građevinski projekt”.

Komentari