Plenković: Nećemo tolerirati nezakonite prelaske granice; Alternativci daju šansu ljevici da se vrati na vlast

Bruno Konjevic / CROPIX

Predsjednik Vlade Andrej Plenković komentirao je dva glavna problema koja prijete Hrvatskoj, ali i cijeloj Europi – koronavirus i migranstka kriza. Istaknuo je da se Vlada dobro nosi s oba problema.

“U postupanju prema suzbijanju koronavirusa i oko migrantske krize Vlada je postupila odgovorno, učinkovito i pravovremeno, a na europskoj razini smo pokazali vodstvo i sposobnost upravljanja kriznim situacijama u interesu hrvatskih i europskih građana. Kao što se i u Hrvatskoj od prvog dana mandata nosimo s političkim, gospodarskim i sigurnosnim izazovima, kao i naslijeđenim problemima hrvatske tranzicije, tako smo se i tijekom predsjedanja suočili s nepredviđenim krizama. No, i u jednom i u drugom slučaju njima dobro upravljamo.”

“Hrvatsko predsjedanje Vijećem EU-a dolazi u prijelomnim trenucima koji će usmjeriti budućnost Unije u ovom desetljeću: na početku novog institucijskog ciklusa, u trenutku kada se pregovora novi europski proračun, lansira se Konferencija o budućnosti Europe te u vrijeme izlaska Ujedinjene Kraljevine iz Europske unije i uređenja budućih odnosa”, dodao je.

“Ponavljam, razloga za paniku nema, a javnozdravstvena situacija je pod kontrolom. Poduzeli smo čitav niz preventivnih mjera, sustav je do sada pokazao spremnost i organiziranost boriti se s virusom jer se pripremamo još od samih početaka njegove pojave u Kini. Pravovremeno smo organizirali karantene i pojačali nadzor nad graničnim prijelazima prema Italiji, koja je najizloženija”, smatra premijer.



Europi prijeti veliki migrantski val

Grčka se već dva tjedna bori s kaosom na granici. Turska je migrantima poručila da im je otvoren put prema Europi, a grčka policija i vojska svakodnevno sprječavaju dolazak većeg broja migranata u EU. Deseci tisuća su pred vratima EU, a rješenje nemaju niti Europa niti Hrvatska.

“Iskazali smo solidarnost i podršku Grčkoj, koja je sada štit i jamac stabilnosti za cijelu Europu. Uloga Hrvatske pritom je dvostruka. Prvo, kao predsjedavajući Europske unije upravljamo procesima i angažirani smo da postignemo europsko zajedništvo i dogovor oko migracijske politike. To je bila i tema izvanrednog sastanka ministara unutarnjih poslova u Bruxellesu, kao i vanjskih poslova i obrane u Zagrebu.

Drugo, kao zemlja na istočno-mediteranskoj i zapadno-balkanskoj ruti, koja ulaže velike napore u sprječavanju ilegalnih migracija na vanjskoj granici EU-a, želimo postizanje dugoročnog europskog rješenja za migracije”, poručio je Plenković.

“Sprječavanje nezakonitih prelazaka granice dužnost je policije. Jasna poruka prigodom posjeta grčko-turskoj granici bila je da nezakonite prelaske više nećemo tolerirati. Europska unija će pružiti Grčkoj financijsku pomoć od 700 milijuna eura, a pridonijet će i potpora Frontexa, Europski ured za azil i posebnog tima za brze intervencije na granici”, dodao je.

‘Na čemu da se ja ispričam Kovaču?’

Plenković je komentirao i unutarstranačke izbore u HDZ-u te zaoštrene i napete odnose između njega i protukandidata za predsjednika stranke, Mire Kovača.

“Mislite da se ispričam za to što smo stranku koja je 2016. pala na 20 posto potpore nakon rušenja vlastite Vlade, u čemu je i Miro Kovač sudjelovao, podigli do pobjede na parlamentarnim izborima u manje od dva mjeseca?

I formirali Vladu koja je osigurala političku stabilnost, smanjila javni dug, pokrenula gospodarski rast na zdravim temeljima te snažno pozicionirala Hrvatsku na međunarodnoj sceni, a usto rješava i sve kosture iz ormara hrvatske tranzicije. Ili što smo, za razliku od stanja koje smo zatekli, odgovornim upravljanjem financijski konsolidirali stranku, koja danas ostvaruje pozitivno i uredno poslovanje, bez kreditnih zaduženja.

Da bismo zadržali povjerenje naših građana, HDZ treba ostati stožerna stranka čvrsto usidrena na desnom centru koja je okrenuta rješenjima i odgovorima na izazove za budućnost hrvatskog društva. To je pozicija iz koje se može napraviti najviše za hrvatski narod i Hrvatsku. Svako drugo skretanje s tog pravca, koje nerijetko čujemo u prijedlozima opcije Alternativaca, oslabljuje poziciju naše stranke i osnažuje izglede mobilizacije i povratka ljevice na vlast”, rekao je Plenković.

Koalicija sa Škorom?

Miroslav Škoro osnovao je Domovinski pokret, a u posljednje vrijeme se sve češće najavljuje moguća koalicija HDZ-a i Škorinog pokreta.

“Za razliku od protukandidata u stranci, koji se nisu još izabrali ni na stranačkim, a kamoli pobijedili na parlamentarnim izborima, a već govore o koalicijskom potencijalu HDZ-a – mi idemo korak po korak. Prvo idemo dovršiti stranački proces, a onda HDZ treba izići jedinstven i snažan na parlamentarne izbore, na kojima ćemo predstaviti sve što smo obećali hrvatskim građanima i sve što smo ostvarili.

Nakon izbora, tražit ćemo političke partnere na svjetonazorskoj i programskoj osnovi”, rekao je Plenković za Slobodnu Dalmaciju.

Komentari