Plenković: Nije mi poznato da je ijedna zemlja istoga dana ušla u Schengen i europodručje

Damjan Tadić/Cropix

Premijer Andrej Plenković u ime Vlade izrazio je zadovoljsttvo i zahvalnost svim članicama EU-a na jednoglasnoj podršci da Hrvatska od 1. siječnja postane članica šengenskog prostora.

– To znači da smo proteklih šest godina radili predano na svim reforma, ispunili smo 281 kriterij i na taj način omogućimo građanima, gospodarstvu, poduzetnicima sve one slobode koje uživaju članice Schengen. Ovo je godina isporuke, Pelješki most – povezivanje hrvatskog teritorija i juga Dubrovačko-neretvanske županije, europodručje, postupna zamjena kune s eurom – proces koji je trajao pet i pol godina. 80 posto razmjene razmjene Hrvatske je s članicama šengenskog prostora. 75 posto turista dolaze iz članica šengenskog prostora.

– Nije mi poznato da je ijedna zemlja istoga dana ušla u Schengen i europodručje, to će kao postignuće ostati, rekao je Plenković i zahvalio ministrima, suradnicima, policiji i svima koji su dali doprinos u ovom procesu.

Osvrnuo se na izjavu Slovenije koja je ušla u zapisnik Vijeća te zahvalio na potpori.



– Oni su kazali kako je za njih arbitraža i dalje relevantna kada je riječ o pitanju razgraničenja. Mi smo podsjetili na zaključke Sabora iz 2015. te da za nas ta arbitražna presuda ne postoji, ali da smo spremni razgovarati sa Slovenijom o razgraničenju u duhu dobrosusjedstva i dobrih bilateralnih odnosa.

Komentari