Plenković o dolasku Rafalea: ‘Ovo je bio najbolji odabir za novac koji je Hrvatska osigurala’

Plenković
Foto: Lucija Ocko / CROPIX

Predsjednik Vlade Andrej Plenković se u uvodnom dijelu sjednice Vlade osvrnuo na aktualnosti protekloga tjedna. Komentirao je dolazak prvih šest višenamjenskih borbenih zrakoplova Rafalea, od ukupno njih 12, te je kazao da je riječ o povijesnom danu za sigurnost Hrvatske.

– U Hrvatsku je doletjelo prvih šest Rafalea od ukupno 12 koliko će ih imati hrvatska eskadrila višenamjenskih borbenih aviona koja će u idućih 40-ak godina štititi hrvatsko nebo, kopno i more, rekao je premijer Andrej Plenković.

Kako je naglasio, “riječ je o povijesnom danu za sigurnost Hrvatske”.

– Naša je sposobnost odvraćanja dignuta na razinu kakvu nikad nismo imali. Mi smo s odlukom od prije nekoliko godina, donijeli stratešku odluku da su Hrvatskoj potrebni novi zrakoplovi. Proveli smo dva procesa, prvi nije bio doveden do kraja, ali drugi, koji je bio koordiniran izravno iz ureda mene kao predsjednika Vlade, a želim zahvaliti i Zvonimiru Frki Petešiću koji je bio supredsjedatelj, te gospodinu Robertu Hranju – mi smo taj proces vodili transparentno i rigorozno, kazao je.



Foto: Gordan Mehkek/CROPIX

‘Pazili smo i na financijsku dimenziju’

Rafalei su, kako kaže, “bili najbolji odabir za novac koji je Hrvatska osigurala”.

– Ovo je bio vrlo složen i zahtjevan vojni, pravni, financijski i međunarodni proces. Uključili smo sve dionike u taj postupak. Pazili smo i na financijsku dimenziju. Tranše i isplate cijene su išle tako da nisu utjecale na javni dug. Vodili smo proces paralelno s pristupanjem u europodručje, dodao je.

Povijesni dolazak prvih borbenih aviona u Hrvatsku! Anušić: ‘Novi zaštitnici našeg zračnog prostora’

Komentari