PLENKOVIĆ O EPIDEMIOLOŠKOJ SITUACIJI: Odgovornim ponašanjem štitimo zdravlje, prije svega cijepljenjem ili docjepljivanjem

Goran Mehkek / CROPIX

Premijer Andrej Plenković danas je na sjednici Vlade rekao da broj novozaraženih koronavirusom, a osobito hospitaliziranih i preminulih, ukazuje na to da moramo biti itekako oprezni te da je virus i dalje tu. Plenković je rekao i da Vlada radi na paketu mjera suzbijanja inflacije i cijena energenata, pri čemu je apostrofirao da će stopa PDV-a na solarne panele biti snižena na 0 posto, a pomoći će se i društvima u vlasništvu lokalne samouprave i poduzetnicima, koji imaju problema s ugovorima o opskrbi plinom. Na sjednici Vlade između ostalog je usvojena odluka o povećanju sigurnosti opskrbe plinom izgradnjom plinovoda Zlobin – Bosiljevo i povećanjem kapaciteta LNG terminala na 6,1 milijardu kubičnih metara plina godišnje.

Plenković je uvodno uime cijele Vlade izrazio sućut obitelji i kolegama preminulog novinara Mislava Bage.

 

– Jutros smo zaista s tugom primili vijest da je preminuo. Ovo je prerani odlazak čovjeka koji je dugi niz godina pratio osobito rad hrvatske Vlade, Sabora, izborne procese, bio je s nama praktički u kontaktu stalno, na tjednoj, na dnevnoj bazi, i zaista nam je iskreno žao. On je ostavio pečat u hrvatskom političkom novinarstvu i veliki trag, rekao je Plenković.



 

Dodao je da je s Bagom bio užitak raditi.

 

– Bio je tvrd, nekad težak sugovornik, ali nastojao je izvući od svih svojih sugovornika upravo ono što je važno, bitno za hrvatske građane i po tome ćemo ga pamtiti, rekao je premijer.

Nabava novih kanadera

Plenković se osvrnuo i na protupožarnu sezonu, koja još uvijek traje. Rekao je da smo svjedoci velikih žega i suša, očitih posljedica klimatskih promjena, koje onda utječu i na vremenske neprilike. Zahvalio je hrvatskim vatrogascima, pripadnicima policije, vojske, Civilne zaštite, HGSS-a, Crvenoga križa, predstavnicima županija, gradova, općina – svima koji su bili maksimalno angažirani na spašavanju ljudi i dobara te obrani od požara.

 

– Mi smo u našem mandatu učinili ogromne iskorake kada je riječ o hrvatskom vatrogastvu, dodao je.

Istaknuo je da je u ovoj godini bilo puno više požara nego lani – preko 7000 već do sada.

Plenković je osobito zahvalio i pripadnicima Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, koji su letjeli kanaderima i air tractorima te djelovali ne samo u Hrvatskoj, već i u Sloveniji i BiH.

– Zahvaljujem im posebno stoga što nismo uvijek u funkciji imali sve zrakoplove koji su bili na raspolaganju, ali, evo, trenutno imamo pet kanadera koji su svi u funkciji, koji lete. Danas i četiri air tractora i jedan helikopter. Hrvatska je kroz mehanizam rescEU u procesu nabave dva nova kanadera, rekao je Plenković.

O koronavirusu: “Moramo biti itekako oprezni, virus je i dalje tu”

Što se tiče epidemije koronavirusa, Plenković je rekao da po broju novozaraženih, a osobito hospitaliziranih i preminulih postoje jasni signali da moramo biti itekako oprezni, da je virus i dalje tu, da ugrožava one koji su najkrhkiji što se tiče znanstvenoga stanja.

 

– Na nama je i dalje da odgovornim ponašanjem štitimo i zdravlje i život, prije svega cijepljenjem ili docjepljivanjem za one za koje će preporuke to tako i naložiti, dodao je.

 

Najavio je sastanak s predstavnicima Stožera civilne zaštite nakon sjednice Vlade o mjerama u planu.

“Izvrsna turistička sezona”

U osvrtu na dosadašnji tijek turističke sezone, ocijenio je da je ona izvrsna. Iznio je pritom podatke da u Hvatskoj trenutno boravi milijun i 60 tisuća turista, najbrojniji su Nijemci, Talijani, Slovenci, Poljaci, Austijanci, dok ih je najviše u Istarskoj, Primorsko-goranskoj i Splitsko-dalmatinskoj županiji.

Od početka godine ostvareno je 13,1 milijun dolazaka i 73,4 milijuna noćenja. a u usporedbi s prošlom godinom to je 45 posto više dolazaka i 32 posto više noćenja. U odnosu na rekordnu 2019., pak, Hrvatska je trenutno na 90 posto dolazaka i 96 posto noćenja.

– Ono što je posebno dobro su najave za jesen, produljuje se sezona, prihodi rastu, što je jako dobro. U prvom tromjesečju prihodi su veći dva posto do istog razdoblja rekordne 2019., istaknuo je Plenković, podsjetivši da HNB procjenjuje da će prihodi od turizma biti ove godine za 800 milijuna eura veći nego 2019., odnosno ukupno će iznositi 11,3 milijarde eura.

O energentima

 

Što se tiče energenata, Plenković je između ostalog napomenuo da su održali nekoliko telefonskih sjednica Vlade te svaki put smanjivali cijenu naftnih derivata.

 

Vezano za pripremama za zimsku sezonu i opskrbi plinom, rekao je da se skladište Okoli puni predviđenom dinamikom – danas je zapunjenost dosegla 68 posto.

 

– Ubrzava se dinamika i početkom listopada bit ćemo na preko 90 posto, upravo onako kako smo i planirali, dodao je.

 

Pritom se osvrnuo i na današnju točku dnevnog reda – donošenje strateške odluke o povećanju kapaciteta LNG terminala na Krku.

 

– Idemo za dodatnom investicijom u postojeći brod i to s ciljem da on ima kapacitet 6,1 milijardu kubičnih metara plina godišnje, rekao je Plenković.

 

S tim je povezana, dodao je, i investicija u plinovod na dionici Zlobin – Bosiljevo. Time ne samo da se omogućava potpuna sigurnost opskrbe plinom za Hrvatsku, nego se i Hrvatsku čini regionalnim energetskim hubom, poručio je Plenković.

Podsjetimo, krajem srpnja ove godine Hrvatska je najavila da će u aktualnoj energetskoj krizi udvostručiti kapacitet LNG-a na otoku Krku s 2,9 milijarda na 6,1 milijardu kubičnih metara.

 

Vlada želi Hrvatsku pozicionirati kao regionalno energetsko središte u srednjoj Europi kako bi mogla pokriti energetske potrebe svojih susjeda – Slovenije, Bosne i Hercegovine te Mađarske. Hrvatska planira i udvostručiti kapacitete Jadranskog naftovoda (JANAF) koji već s postojećim kapacitetima može zadovoljiti sve potrebe Mađarske.

0 posto BDP-a na solarne panele

Plenković je između ostalog najavio i smanjenje PDV-a na solarnu energiju.

 

– Svi oni koji žele investirati u solarne panele imat će, naravno, priliku da to rade bez PDV-a. Dakle, tu ćemo ići sa stopom PDV-a od 0 posto, dodao je.

Paket mjera kroz nekoliko tjedana

 

Plenković je također rekao da resorna ministarstva i potpredsjednik Vlade Oleg Butković rade na paketu mjera koje će odnositi na suzbijanje ne samo inflacije, nego i na cijenu energenata.

 

– Itekako smo svjesni poteškoća koje s obzirom na rast cijena energenata imaju pojedina društva u vlasništvu jedinica lokalne i područne samouprave, koje imaju poduzetnici. Različita je situacija s ugovorima, taj problem je na svojevrsnoj točkastoj razini, odnosno nije horizontalan, ali Vlada ima ideje kako riješiti dugoročno i održivo taj problem, i to će se predstaviti kroz nekoliko tjedana, kada se usuglasimo s dionicima koji u u tom procesu trebaju dati svoj doprinos, prije svega mislim na energetske kompanije, rekao je.

U vezi najnovijeg podatka o godišnjoj inflaciji u srpnju od rekordnih 12,3 posto, Plenković je kazao da će na tom tragu idućega tjedna Vlada održati tri sjednice Vlade – u ponedjeljak telefonsku sjednicu koja će biti posvećena cijenama naftnih derivata, u srijedu sjednicu koja će biti posvećena velikom paketu od više od 60 zakona, koji su vezani za pristupanje Hrvatske europodručju, te u četvrtak redovitu sjednicu.

Točke dnevnog reda

Uz ostalo, Vlada je na sjednici primila informaciju o aktualnom stanju vezanom za potres, te razmotrila niz prijedloga poput Prijedloga odluke o donošenju Nacionalnog akcijskog plana energetske učinkovitosti za razdoblje od 2022. do 2024. godine, Prijedloga odluke o osnivanju Nacionalnog vijeća za zaštitu potrošača, Prijedloga zaključka u vezi s potpisivanjem ugovora o provedbi Okvirnog ugovora za opskrbu lijekom Veklury (remdesivir) za liječenje COVID-19 pacijenata kojima je potreban dodatni kisik, i drugih.

Komentari