Plenković o neredima na Poljudu: ‘Osuđujemo nasilje i huliganizam’

Foto: Nera Simic / CROPIX

Premijer Andrej Plenković danas je osudio nasilje nakon jučerašnje nogometne utakmice Hajduk-Dinamo.

– Vezeno za navijačke nerede koji su se dogodili sinoć, nakon nogometne utakmice Hajduk-Dinamo, u ime Vlade osuđujemo nasilje, naravno i huliganizam, a posebno napade na policijske djelatnike. Ističemo da nasilje nema mjesta u sportu i nastavit ćemo se snažno odupirati takvim pojavama, o tome je već danas nešto kazao i potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, rekao je Plenković na početku sjednice Vlade.

– Sport je jedna od onih aktivnosti koja je izrazito važna svim Hrvatima, svim našim građanima, to je područje u kojem smo izrazito uspješni, budimo onda uspješni i u viteškom i civiliziranom praćenju sportskih natjecanja i utakmica i pokažimo visoku razinu kulture i pristojnosti, dodao je.

Foto: Nera Simic / CROPIX

Prvih šest Rafalea u Hrvatskoj do kraja mjeseca

Plenković je među ostalim rekao kako MORH i HV nastavljaju pripreme za dolazak prvih šest višenamjenskih borbenih aviona Rafale.



– Obuka naših pilota i tehničara polako se primiče kraju u Francuskoj i mi ćemo do kraja ovoga mjeseca u Hrvatskoj vidjeti prvih šest Rafalea, dodao je Plenković.

Plenković se prisjetio akcije Plitvice, poznate i kao Krvavi Uskrs, i zahvalio potpredsjednicima Vlade koji su obilježili njezinu 33. godišnjicu.

Premijer je također istaknuo kako je proteklih dana obilježeno 15 godina članstva u NATO-u, koji ove godine obilježava 75 godina postojanja.

– Time smo itekako u punini pokazali pripadnost našem zapadnom krugu, transatlantskoj suradnji, povezanosti sa svim saveznicima u okviru NATO-a, SAD-om i drugim partnerima, i Hrvatska će, kao što je bila i do sada, biti aktivan i pouzdan partner i saveznica u okviru NATO-a, rekao je Plenković.

Osvrnuo se i na posjet kampu Infobipa, prvog hrvatskog jednoroga – kompanije u sektoru komunikacija i informacijske tehnologije koja je jedan od svjetskih lidera, kako je rekao Plenković.

– Oni su kompanija koja sudjeluje u okviru projekta na razini Europske unije, to su važni projekti, zajednički, od europskog značenja, uz potporu Vlade, Ministarstva regionalnoga razvoja, koji će pridonijeti konkurentnosti europskog gospodarstva, stvaranju europskih platformi kao konkurencija globalnim liderima koji uglavnom dolaze iz SAD-a, rekao je Plenković.

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Vlada će opet reagirati zbog inflacije bude li potrebno

Plenković je također komentirao podatke DZS-a prema kojima je stopa inflacije u ožujku iznosila 4,1 posto na godišnjoj razini.

– Podsjećam da smo najvišu razinu inflacije imali u studenome 2022., kada je bila 13,5 posto, što znači da nakon toga 16 mjeseci zaredom stopa inflacije usporava. Mi smo je obuzdali nizom paketa mjera Vlade, dodao je.

– I dalje ćemo pratiti ovaj trend i, ukoliko bude potrebno, ponovno reagirati kako bi zaštitili hrvatske građane, poručio je.

Plenković ‘spustio’ Milanoviću: Samo onaj tko sudjeluje u izborima može biti premijer

Komentari