Plenković o pritvorenim navijačima: Milanovićeve izjave su im štetile! Svjesno su otišli raditi kaznena djela

Foto: Nera Simic / Cropix

U Zagrebu je u utorak održana sjednica šireg Predsjedništva HDZ-a, nakon čega je izjavu za medije dao je predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković, prenosi N1.

Premijer je kazao da se na sjednici govorilo o nevremenu koje je poharalo i Hrvatsku, ali i susjednu Sloveniju kojoj je Hrvatska pomogla u saniranju posljedica. “Tu se vidi dobrosusjedstvo.”

Osvrnuo se i na situaciju s uhićenim hrvatskim navijačima u Grčkoj. “Pozicija Vlade je da stalno govorimo o hrvatskim državljanima a ne navijačima. Osuđujemo nasilje i huliganizam, ali dajemo potporu i pomoć hrvatskim državljanima.”

“Ne smatramo da su ratni zarobljenici nego ljudi koji su svjesno, neki vrlo mladi pa su možda zavedeni otišli raditi kaznena ili prekršajna djela”, rekao je.



Dodao je da cijeli incident imao reputacijsku štetu za Hrvatsku. “Ali, brinut ćemo o tim građanima.”

“Mi ne možemo na njih utjecati na način da dođe hrvatska izvršna vlast i da kažemo učinite nešto za naše ljude, ali smo napravili sve što se može”, rekao je i dodao da su Milanovićeve izjave “štetile položaju hrvatskih državljana koji su trenutno pritvoreni u Grčkoj”.

“Glede sigurnosti u zatvorima dobili smo odmah jamstvo da izvršna vlast jamči sigurnost hrvatskim državljanima. Naše veleposlanstvo i konzularna služba prati tu situaciju”, dodao je Plenković.

“Druga tema je da se proces ubrza i da bude pravičan. To je isto ohrabrujuće i dobro. Treće je da smo zatražili da sve one koji ne bi bilo podvrgnuti kaznenom već prekršajnom postupku da ih se deportira u RH”, naveo je premijer.

Afera ‘plin za cent’
Novinare je zanimalo i što je s posljednjom aferom vezanom za plin i ima li odgovornih. “Što se tiče tzv. pozitivnih odstupanja, nastala su o kontkestu onog što sam jučer govorio u Sloveniji. Razumijem oporbu da žele staviti teret na HDZ ili vladu, ali bit je da hrvatski građani i gospodarstvo praktički nisu osjetili energetsku krizu”, kazao je Plenković.

“Ovo je nešto što se nije trebalo dogoditi, ali dogodilo se i mi ćemo o tome odluke donositi kad mi hoćemo, a ne kad to hoće netko drugi”, dodao je.

Osvrnuo se i na navode pojedinaca koji izjednačuju Plenković i Milanovića te je poručio da su on i Milanović potpuno različiti i po pitanju Ukrajine, hrvatskih navijača, Schmidta i BiH.

Prisilno iseljavanje iz kontejnera nije
Saborski zastupnik Mosta Nikola Grmoja i Mostova koordinatorica za Sisačko-moslavačku županiju Luca Gašpar Šako poručili su u utorak kako prisilno iseljavanje stanovnika starije životne dobi iz kontejnera u drugi privremeni smještaj i to izvan Petrinje nije nikakvo rješenje.

“O tome može govoriti samo netko tko želi parazitirati na ovoj temi. Vjerojatno ih još
uvijek boli što smo ih izbacili iz Vlade 2017.”, odgovorio je Plenković na prozivke iz Mosta.

Komentari