Plenković o upadu policije u Ministarstvo kulture: ‘Moj interes je da se svaka nepravilnost istraži’

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao je danas u Virovitici na svečanosti otvaranja 27. Međunarodnog sajma gospodarstva, obrtništva i poljoprivrede Viroexpo 2024. Premijer daje izjavu za medije, prvo je opet govorio o Turudiću, piše Dnevno.hr. 

“Sve što je bilo 2015. trebali su rješavati oni koji su tada bili na poziciji, ta je priča završena, Sabor ga je izabrao, procedura je gotova”.

Ima li povjerenja u njega nakon svega? Plenković je rekao da je procedura završena. Jandroković je rekao da misli kako se suci međusobno kajlaju, što premijer misli o tome?

“Svi u sudstvu imaju odgovornosti, znaju se bolje nego što ih znamo mi, krenuti u neki postupak provedbe etičkog kodeksa sada je suprotno onom od prije dvije godine”.



O akciji policije u Ministarstvu kulture

Policija upala u Ministarstvo kulture, vidi li odgovornost ministrice.

Foto: Goran Mehkek/Cropix

“Tema traje mjesecima, nije prvi ni zadnji put policija došla po dokumentaciju iz nekog tijela, Europski javni tužitelj tu djeluje zahvaljujući našoj vladi. To tijelo štiti financijski interes EU. Što se tiče sredstava koja su nam na raspolaganju za obnovu, to je milijardu i tri milijuna iz Fonda solidarnosti i preko milijarda iz Nacionalnog oporavka, to je temelj financiranja obnove, na raspolaganju su nam zahvaljujući potezima, zahtjevima koje je napravila naša Vlada. Imamo 2,5 milijarde eura na raspolaganju, nitko ne pita kako može ići tako velika obnova, odakle novci. To je naša zasluga. Moj interes je veći od ikog da se i najsitnija nepravilnost u trošenju sredstava je veći od bilo koga drugoga. To je projekt koji se odnosi na snimanje zgrada nakon potresa, utvrđeno je da sredstva nisu korištena iz eu fondova, no ako je bilo nepravilnosti, to treba istražiti. EPPO je krenuo istraživati Geodestski fakultet za jahte i aute, tako su gledali šire što se tamo zbiva i došli do ovoga, ako je ministrica rekla isto što i meni, da su ta sredstva za snimanje nacionalna, onda jesu. Moj interes je da se svaka nepravilnost istraži”.

Obuljen Koržinek nakon upada policije u ministarstvo: ‘Ne radi se o europskim, nego nacionalnim sredstvima’

O Turudiću

“Tema susreta s Mamićem, 2015. godine, premijer je Milanović, Ostojić je ministar unutarnjih poslova, a Lozančić šef SOA-e, ne vjeruju hrvatskoj policiji jer joj je Dominić na čelu. Nenormalna situacija, to je već itekako problematično. Pa umjesto policije koriste Lozančića. Niti Cvitan, Ostojić, Milanović ne poduzimaju ništa. Ništa im nije problematično. Ma maknite se s tim, ako ste odšutjeli 2915. ne moralizirajte, ne glumatajte. Kada niste to učinili sada, šutite sada. Mogli ste nam prvi dan kada ste vidjeli prijave to reći. Sve ovo što rade je da naprave štetu Vladi. Da misle da će vratiti odluku Sabora, neće”.

Nisam ni gledao izjave Turudića, imam malu djecu, nisam se time bavio.

Komentari