Plenković o zahtjevu oporbe: Ne vidim da bi se nešto novoga saznalo na izvanrednoj sjednici Sabora

Foto: Twitter

Predsjednik Vlade Andrej Plenković u Bruxellesu je komentirao zahtjev oporbe prema predsjedniku Zoranu Milanoviću za sazivanjem izvanredne sjednice Sabora zbog afere s plinom i štrajka sudskih namještenika i službenika.

“Oporba ima pravo koristiti sve mehanizme nastupanja, to je njihovo pravo, a mogućnost sazivanja izvanredne sjednice je pravo predsjednika RH. Nije na nama da odlučujemo što će se dogoditi, mi smo prošlog tjedna imali sedam ili osam sati rasprave na Odboru za gospodarstvo gdje su bili svi ključni vezani za ovu temu. Svi su dobili pisana izvješća, bili su od ministra Filipovića do predsjednika uprave HEP-a, Plinacroa, čelnog čovjeka HROTE-a i HERE, ta je rasprava pokazala stav Vlade i svih aktera da se do kraja rasvijetli cijela situacija i ne vidim da bi se tu nešto novoga saznalo na plenarnoj raspravi”, rekao je Plenković.

Što se tiče pravosuđa, rekao je da je politika njegove Vlade išla za time da se poveća ekonomska i socijalna kvaliteta života hrvatskih građana.

“U toj politici vide se mjerljivi rezultati i vrlo značajni koraci naprijed. Prosječna plaća narasla je za 50 posto, medijalna plaća 45 posto, minimalna plaća 70 posto, prosječne mirovine skoro 40 posto, ako pogledamo plaće službenicima i namještenicima u pravosuđu vidjet ćete da je njihova plaća od 2011. do 2015. rasla za manje od 10 eura, dok je u našem mandatu rasla za 64 posto i u određenim dijelovima za čak 70 posto, dok je posljednjih mjeseci kod dobrog dijela službenika narasla i za 23 posto. Usuglašen je potez između Vlade i sindikata, bili su i njihovi predstavnici u tijeku s tim razgovorima, a to je da smo postigli dogovor da se zbog posebnih okolnosti poput energetske krize i inflatornih pritisaka prije novog Zakona o plaćama u državnoj i javnoj službi da dodatak koji je trajan, a ne privremen, kao ulog u iduće povećanje i zato smo povećali plaće. Službenici koji su u štrajku su plaću u srpnju za lipanj dobili 100 eura višu”, dodao je premijer, prenosi Direktno.hr.



Komentari