Plenković: Očekujemo da se situacija s cijenama stabilizira i da inflacija krene prema dolje

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

U tijeku je sjednica Vlade Republike Hrvatske.

Premijer Plenković osvrnuo se na podatke Državnog zavoda za statistiku vezano za indeks potrošačkih cijena i inflaciju.

– Nakon tri mjeseca zaredom, listopad, studeni i prosinac kada je bila preko 13 posto, sada je na 12,78 posto na godišnjoj razini u siječnju. Riječ je o usporavanju stope inflacije i to je za nas dobra vijest. Drugi mjesec da imamo obrnuti trend. Čini se da je zahvaljujući zaključku Vlade i aktivnostima koje smo poduzeli smanjen je taj inflacijski pritisak. Četiri države europodručja imaju višu stopu inflacije od Hrvatske. Prognoze Vlade idu nešto ispod šest posto vezano za inflaciju. Očekujemo da se situacija s cijenama stabilizira i da inflacija krene prema dolje, rekao je Plenković.

Naglasio je kako je završeno javno savjetovanja za Zakon o obnovi i on će biti pripremljen za Vladu idućeg tjedna.



– Cilj je uz objedinjavanje institucija, Središnji ured za stambeno zbrinjavanje i obnovu, Fond za obnovu Grada Zagreba pojednostavljenje procedura, značajno smanjenje dokumentacije. Idući tjedan bit će predstavljen plan stambenog zbrinjavanja naših građana smještenih u privremenom smještaju, mahom u kontejnerskim naseljima u Banovini, rekao je.

Zahvalio je ministru Tomi Medvedu na završetku veteranskog centra u Sinju u kojemu je otvoreno i 30 novih radnih mjesta.

Komentari