Plenković: Od 66 preminulih njih 50 nije bilo cijepljeno niti jednom dozom

Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL

U tijeku je sjednica Vlade. Uz informacije o aktualnom stanju vezanom za koronavirus te potres, na dnevnom redu sjednice je i izmjena Uredbe o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata kojom će Vlada za još 30 dana produžiti ograničenje prodajne cijene naftnih derivata.

Premijer Andrej Plenković na početku sjednice rekao je kako i danas imamo vrlo visok broj zaraženih koronavirusom, a i 66 preminulih.

– To govori koliko je intenzivan ovaj četvrti val epidemije koronavirusa, rekao je Plenković, dodavši da od 66 preminulih njih 50 nije bilo cijepljeno niti jednom dozom, dvoje je bilo cijepljeno samo s jednom, a 14 s obje doze.

– Ovi koji su bili cijepljeni, a nažalost su preminuli, su bili stariji ludi s komorbiditetima, kao što je kontinuirano slučaj, rekao je.



Plenković je rekao da je posebno alarmantan podatak da nitko od osam najmlađih od 66 preminulih, u dobi od 48 do 59 godina, nije bio cijepljen.

Podsjetio je da se od ponedjeljka uvode COVID-potvrde za ulaz u javne ustanove i državne institucije. Poručio je da su cijepljenje, test i COVID-potvrda besplatni te da bi prilagodba na te potvrde, koje su već uvedene u sustav zdravstva i socijale, trebala biti rutina. Istaknuo je da više od 2 milijuna građana do sada izvadilo COVID-potvrde te da smo nadomak 2 milijuna cijepljenih – to će se dogoditi sutra ili najkasnije preksutra, dodao je premijer.

– U ovom valu vidimo jednu nuspojavu koja je pozitivna, a to je da je veći broj ljudi koji se cijepe, rekao je Plenković.

 

Komentari