Plenković odgovorio Grbinu: Izjava mu je jadna, patetična i potpuno politički promašena

Premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković u srijedu je ocijenio “jadnom i potpuno politički promašenom” izjavu čelnika SDP-a Peđe Grbina da je ispod svake razine Plenkovićeva reakcija na objavu riječkog ugostitelja.

“Izjava Grbina je jadna, patetična, kriva, neispravna, pogrešna, politički promašena skroz”, rekao je Plenković u Šibeniku zamoljen da komentira Grbinovu izjavu.

Šef SDP-a ranije je ustvrdio da je ispod svake razine Plenkovićeva usporedba članova HDZ-a sa Židovima.

“Bilo bi mu bolje da je osudio izjavu tog gospodina iz (kafića) ‘Tri majmuna'”, prokomentirao je Plenković te ocijenio da Grbin “vjerojatno ne prati igru” te se “u cijeli slučaj uključio kasno i krivo”.



“Ako netko kaže da nisu dobrodošli članovi, simpatizeri i birači HDZ-a – to se zove diskriminacija”, poručio je Plenković referiravši se na objavu vlasnika kafića.

Naglasio je kako je na tu objavu reagirao nakon što to nitko u javnosti nije učinio u proteklih deset dana.

“A skakali bi do neba da je predznak u toj objavi bio obrnut, odnosno da je, primjerice, vlasnik kafića HDZ-ovac i da je rekao da u kafić neće primiti članove, simpatizere i birače SDP-a, Srbe, Židove Rome, članove Armade…”, dodao je.

Plenković je dodao da je reagirao i zbog dijela objave vlasnika kafića u kojoj za njega piše da, kao predsjednik HDZ-a, za svakog tko misli drukčije kaže da je srbo-četnik.

“I to govori meni, nakon što smo učinili enormne napore protiv niza drugih političkih aktera u Saboru koji bi eliminirali manjine iz najvišeg predstavničkog tijela, koji su protiv koalicije s manjinama u Hrvatskoj, koji su protiv pomirbe, protiv suživota, uključivanja, zaštite manjinski prava. E onda ja moram ustati i reći – ne. Ne – radi europskih, hrvatskih vrijednosti, dobrobiti hrvatskog društva i uključivosti”, naglasio je šef HDZ-a.

Premijer Plenković je odgovarao na novinarska pitanja u sklopu svog boravka u Šibensko-kninskoj županiji te je potvrdio da će Vlada u četvrtak, a na prijedlog Upravnog vijeća, imenovati čelnog čovjeka Fonda za obnovu Zagreba, rekavši da je riječ “o dobrom čovjeku koji se razumije u temu”.

Ministar graditeljstva Darko Horvat jučer je bio najavio da će Upravnom vijeću predložiti da za ravnatelja Fonda izaberu dosadašnjeg privremenog ravnatelja Damira Vanđelića.

Njega je Vlada 29. studenoga prošle godine imenovala privremenim ravnateljem Fonda za obnovu Zargeba do imenovanja čelnog čovjeka glavne ustanove za obnovu nakon javnog natječaja, a najdulje na godinu dana.

Upravno je vijeće potom krajem prosinca raspisalo javni natječaj za ravnatelja na kojem su bile tri valjane prijave, među kojima i Vanđelićeva.

Komentari