Plenković opet žestoko o predsjedniku: Ono što je Milanović učinio je čista obijest

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Premijer Andrej Plenković je na sastanku u Banskim dvorima okupio parlamentarnu većinu.

Na početku obraćanja Plenković je rekao kako se iz Izraela dosad vratilo 69 Hrvata, a danas se očekuje povratak još 100 njih.

Prema njegovim riječima, nema podataka da je itko od hrvatskih državljana ugrožen ili ozlijeđen u sukobima Hamasa i Izraela.

Proračun se povećava na 29,3 milijarde eura, a glavni razlog za rebalans su sredstva potrebna za obnovu od potresa i pakete pomoći građanima, kao i plaće.



“Rebalans proračuna će na Vladi biti u četvrtak, što se tiče razgovora sa sindikatima, bili su dobri i konstruktivni. Prvo, siguran sam da ćemo zajedno postići dogovor oko rasta osnovice plaća u sljedećim tjednima, siguran sam da ćemo se dogovoriti o povećanju božićnica, u siječnju će na snagu stupiti novi zakon. Od prvog siječnja na snazi ćemo imati paket zakona koji se odnosi na poreznu reformu, sa sindikatima ćemo dogovoriti iznos uskrsnice. Sutra počinje konferencija o razminiravanju Ukrajine, bit će 35 zemalja, očekujemo potpisivanje Memoranduma o razumijevanju između Hrvatske i Ukrajine te predstavljanje strategije za razminiranje”, rekao je uvodno.

 

Opet žestoko po Milanoviću: To je čista obijest
Zatim se opet osvrnuo na Zakon o izbornim jedinicama i žestoko prozvao predsjednika Zorana Milanovića.

“Na koaliciji je raspravljena informacija o Zakonu o izbornim jedinicama, njihov je stav jednak onom koji sam iznosio zadnjih dana, potez bez presedana koji je došao od Milanovića. Svaki put je Josipović u kraćem roku potpisivao Zakone dok je Milanović bio premijer. Čak je i Kolinda u kraćem roku potpisivala. U našem mandatu to se dogodilo četiri do pet puta, zadnji put sa Zakonom o socijalnoj skrbi i osobnoj asistenciji. Nitko nije intervenirao, Milanović je potpisao zakon u roku od jedan dan. To dokazuje o zakonodavnoj praksi, da to nije bilo ništa neobično. Ono što je Milanović tu učinio je čista obijest jer će u četvrtak Vlada opet predložiti zakon, Sabor usvojiti, a on potpisati. Umjesto da je posvetio pola minute dragocjenog vremena i potpisao, sada slijedi procedura, rasprava u Saboru opet o istoj temu da bi se opet usvojio i stupio na snagu. Svi smo osupnuti komenatrima, jedan je komentator napisao ‘neka je’. Kreira atmosferu opstrukcije, presedan koji se nikad nije dogodio. On je to namjerno propustio učiniti, to je nova praksa s kojom se srećemo, da ne bi u javnosti prevladala linija da je to okej jer mu je ostavljeno malo dana. Bilo mu je spremno u rano popodne u četvrtak, sve njegove službe su obaviještene. Imamo primjer institucionalne opstrukcije. Parlamentarna većina osupnuta je opstrukcijom i nepotrebnim troškom rada državnih institucija”, rekao je premijer.

Iznerviran zbog naslovnice: Običan tračeraj
A zatim je skrenuo na nešto sasvim drugo, odnosno na naslovnicu tjednika Nacional u kojoj je tema njegova supruga.

“Osvrt na jedan članak objavljen u jednom tjedniku danas, odnosi se na zlorabljenje transkripata iz raznih kaznenih postupaka. Imputira se mene i moju suprugu, ne možemo biti diskretniji nego što jesmo, to namjerno radimo. Imamo članak i opremu koja je nastala na način da je netko od aktera koji ima uvid u predmet pa ima transkripte razgovora. Stotine stranica stoje u spisu koji onda cirkulira među policijom, odvjetnicima, okrivljenicima… Ti ljudi, koji su temeljem sposobnosti države došli u privilegiranu poziciju da posjeduju transkripte iz tajnih praćenja, namjerno to doturaju medijima kasnije, taj tračeraj postane naslovnica jednog tjednika s ciljem pričinjenja neke političke štete. Nitko nije pitao osobe koje su držale konverzaciju, osobu koja je pogrešno na naslovnici, niti mene i moju suprugu. Neprofesionalizam kakav se može staviti na najvišu stepenicu. Korist nikakva, a šteta meni. Laž do laži. Ne želim društvo u kojem su takve stvari praksa, zato je ispravno ići u izmjene kaznenog zakona da se djelomično preveniraju. Meni to ne šteti. Super mi izgleda supruga na slici, ja sam bio mršaviji, meni je to marketing. No ono što piše unutra je zlonamjerno, da ima indicije da je možda korišten njegov politički utjecaj. Nije me briga, oni me sedam godina rastežu po naslovnicama, primjer u kontekstu curenje informacija u fazi postupka koja nije javna. Nerado se o ovome osvrćem, iz respekta prema supruzi i obitelji te gospođi koja je tu završila ni kriva ni dužna. Sramota!”, rekao je u dužem uvodu.

Premijer se naime referirao na naslovnicu Nacionala u kojoj naslov sugerira da se njegova supruga Ana Maslać Plenković neprimjereno uplela u zapošljavanje prijateljice.

Bez puno komentara o HEP-u
Premijer je rekao da na sastanku nije bili razgovora o Frani Barbariću. Rekao je i da ga ne zanima zašto HEP tuži Mostovog zastupnika Zvonimira Troskota.

“Ne znam ništa o tome”, ponavljao je premijer.

Foto: Damjan Tadić/Cropix

Dodao je da ne zna ni informacije o kazni Barbariću od 10 tisuća eura. Općenito, premijer o toj temi, tvrdi, ništa ne zna. No, sjetio se jedne stvari, današnjih izjava predsjednika Zorana Milanovića.

“Rekli su mi da je Milanović na pressici govorio o Kosovu, da nitko nije otvorio tu temu. On ne zna jer ne sjedi na Europskom vijeću tko je otvorio temu Banjske, Kosova i Srbije tamo gdje treba. Ima tko govori u ime Hrvatske”.

Nije mogao izbjeći nova pitanja o HEP-u. Novinare je zanimalo zašto dopušta da državnom imovinom, odnosno HEP-om, upravlja čovjek koji je dugo pod izvidima.

“Zato što postoji proces za koji je zadužen NO HEP-a, imamo proces konsolidacije HEP-a, ovo su stvari koje će se riješiti kasnije. Ne mogu špekulirati o odlukama neovisnih institucija. Još do Vlade nije došlo izvješće NO HEP-a”, kratko je zaključio konferenciju za medije.

 

 

Komentari