Plenković otkrio da se nastavljaju pregovori s DP-om: ‘Hrvatskoj treba politička stabilnost’

Foto: Nera Simic / CROPIX

Stranke predaju liste za europske izbore, a isto je učinio i HDZ koji je predao svoju listu Državnom izbornom povjerenstvu. 

Plenković je naglasio kako je lista sastavljena od izrazito kvalitetnih političara i političarki koji imaju iskustvo rada u izvršnoj vlasti, županijama, Saboru i Europskom parlamentu.

– Očekujemo potporu i podršku i naravno još jednu pobjedu, rekao je Plenković.

Uz Plenkovića koji predvodi listu, na listi su i: Dubravka Šuica, Davor Stier, Karlo Ressler, Nikolina Brnjac, Željana Zovko, Sunčana Glavak, Tomislav Sokol, Marko Pavić, Anto Mihanović, Danijel Marušić i Marijana Petir.



– Dvanaest izrazito jakih kandidata koji će predstaviti točke našeg programa i snažno zastupati hrvatske interese u Europskom parlamentu. Vjerujem da će lista biti pobjednička, kao što su bile sve naše liste do sada, rekao je Plenković.

Očekuje, kako je rekao, i više potpore birača i više mandata nego zadnji put.

– S obzirom na dosadašnja postignuća želimo pokazati da utjelovljenje prave istinske europske politike u Hrvatskoj predvodi upravo HDZ, naglasio je.

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Nastavljaju se razgovori s Domovinskim pokretom

Plenković je rekao da su se jučer sastali s Domovinskim pokretom na preeliminarnim pregovorima, a sutra će se razgovori nastaviti.

– Poštujemo volju birača. Rekli su HDZ-u po treći put  – imate najveće povjerenje. Naravno da smo u poziciji kao relativni pobjednik da pristupimo sastavljanju parlamentarne većine, to ćemo vjerujem i učiniti i nakon toga pristupiti brzom formiranju Vlade. Hrvatskoj treba politička stabilnost, gospodarski rast i razvoj, rekao je Plenković.

Ponovio je da će sigurno razgovorati s Domovinskim pokretom koji je osvojio respektabilan broj mandata.

– Razgovaramo i sa svim zastupnicima nacionalnih manjina s kojima imamo izvrsnu suradnju. Razgovarali smo i s predstavnicima liberalnih stranaka. Obavili smo razgovore sa svima s kojima ima smisla razgovarati, rekao je.

– Vladu će sastaviti pobjednici, a ne gubitnici.

Plenković smatra da je moguće da DP i SDSS surađuju s HDZ-om.

– Razgovori se vode, već smo imali slične situacije u prethodnom sazivu, gdje smo imali partnere koji su podržavali vladu, a nisu nužno međusobno bili u idealnim relacijama. Ako postoji volja i konsenzus bitnih stajališta u smislu programskih načela Vlade, onda se sve može dogovoriti. Mi imamo puno iskustva u vođenju pregovora. Sve naše izjavu su razumne, uključive, staložene, jer nastupamo kao zrela i odgovorna politička stranka, rekao je.

– Malo mi je žao kolega iz opozicije koji umjesto da su čestitali, oni se koprcaju u deluziji da će sastaviti Vladu, neće!, poručio je.

Jedan od uvjeta DP-a je i deratifikacija Istanbulske konvencije, na što Plenković poručuje da to nije realna mogućnost i da su to rekli DP-u.

– Ta je tema apsolvirana što se nas tiče, zaključio je.

Pupovac o formiranju vlasti: ‘Nijedna opcija nije neprihvatljiva’

Komentari