Plenković: Ovo je prvi put u mandatu ove Vlade da je netko uhićen netko tko je bio na nekoj dužnosti

Foto: Matija Djanjesic / CROPIX

Premijer Andrej Plenković danas je novinarima rekao da je Hrvatska u predsjedanju Europskom unijom izvukla maksimum s obzirom na pandemiju, a komentirao je i aktualnu situaciju te potez predsjednika Zorana Milanovića povodom Dana državnosti.

“Ovo je prvi put u mandatu ove Vlade da je netko uhićen, a da je bio na nekoj dužnosti. Sve drugo su primjeri sukobi interesa, a to su bile indicije i sumnje. Osim jednog ministra koji je sad u procesu zbog nečega što se dogodilo puno prije nego što je postao ministar, nema niti jednog primjera koji bi imao veze s ovim”, rekao je Andrej Plenković novinarima upitan o slučajevima uhićenja u Hrvatskim šumama.

Predsjedanje EU-om

Komentirajući uspješnost Hrvatske u predsjedanju Europskom unijom, Plenković je istaknuo postignuća Vlade naglasivši da je pandemija itekako utjecala i na njihove poteze i na daljnji tijek predsjedanja. Smatra da je predsjedanje počelo izvrsno i da su u prvom mjesecu ostvarili temeljni cilj – uređeni Brexit. Nabrojao je i niz sastanaka koje je organizirala Hrvatska i potom napomenuo:

“Na hrvatsku inicijativu promijenjene su odluke koje su blokirale tri utjecajne države članice kad je riječ o pregovorima sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom. Održan je zajednički sastanak na vrhu, držali smo nebrojene sastanke na temu Covida-19, turizma, zdravstva, financija… Kad se sve zbroji, ostvarili smo puno toga. Izvukli smo maksimum s obzirom na pandemiju.”Uhićenja

Dodao je još jednom, komentirajući uhićenja u Hrvatskim šumama, da je svaki trenutak dobar za borbu protiv korupcije:

“DORH i policija su samostalna tijela i ako imaju saznanja da postoje kaznena djela, oni moraju postupati, to je ključ neovisnog djelovanja tijela. Uvijek je dobar trenutak za borbu protiv korupcije, nitko ne smije imati saznanja o takvim akcijama niti imati uplive u njih.”

Dan državnosti

Upitan o potezu predsjednika Zorana Milanovića koji nije sudjelovao u proslavi Dana državnosti na Trgu svetog Marka s ostatkom državnog vrha, Plenković je rekao:

“Što se tiče njegovog bojkota, mislim da je to ispod razine institucije predsjednika Hrvatske. 2001. je vlada Ivice Račana promijenila datum Dana državnosti koji je postojao od ’91. i obilježavao se svečano. Promjena datuma dovela je do toga da se ključne državne blagdane počelo banalizirati. Smisao Dana državnosti je da cijeli narod shvati ključne trenutke svoje povijesti, kad je krenuo trenutak konstituiranja višestranačkog Hrvatskog sabora. HDZ je uvijek poštovao 25. lipnja, a ovo što je on učinio jučer nije respekt prema državi, i tu je razlika između onih koji su uključivi i onih koji su isključivi. To je glavna poruka.”

Škorin aktivizam

Za Miroslava Škoru kaže da se u prvom krugu predsjedničkih izbora pokazalo da je radio u korist SDP-a te da je svojim aktivizmom mobilizirao ljevicu.

“Svaka fragmentacija biračkog tijela vodi jačanju ljevice. Nadam se da birači neće dopustiti isti scenarij u šest mjeseci”, istaknuo je.

Rad nedjeljom

Na koncu se osvrnuo na stav HDZ-a da se ukine rad nedjeljom, odnosno prijedlog zakona koji bi omogući da dio nedjelja u godini bude radno:

“HDZ i vlada su dvije godine radili na pripremi izmjene Zakona o trgovini tako da se omogući građanima da budu s obiteljima bar jedan dan u tjednu, bar oni koji rade u uslužnim djelatnostima. Nije isto je li slobodan dan nedjelja ili neki drugi dan u tjedan. Gledali su se financijski efekti, uzelo se obzir da je hrvatska turistikčka zemlja… Prijedlog zakona ima 14 radnih nedjelja. Po nama našli smo model koji će uključiti i jedno i drugo, s tim idemo u javnu raspravu nakon konstituiranja Hrvatskog sabora.”

Dogovor s Marijanom Petir

I na koncu je rekao da nisu finalizirali liste, no da razgovaraju s Marijanom Petir: “Mislim da smo postigli dogovor i da će biti s nama u ovim izborima”, prenosi N1.

Komentari