Plenković: Ovo je zadnja sjednica Vlade prije ljetne stanke, iduća je 20. kolovoza

screenshot

Predsjednik Vlade Andrej Plenković održao je uvodni govor na sjednici Vlade u kojem je spomenuo kako je protekli tjedan bio vrlo aktivan u Saboru.

Spomenuo je i kako je ovo zadnja sjednica Vlade prije ljetne stanke.

“Iduća sjednica je otprilike za 20. kolovoza”, kazao je Plenković.

Na dnevnom redu sjednice Vlade Republike Hrvatske među ostalim je i izmjena Odluke o iznimnim mjerama kontrole cijena za određene proizvode.



Također, pred članovima je Vlade i zaključak o prihvaćanju Nacrta sporazuma Europske komisije i država članica sudionica o nabavi cjepiva protiv bolesti COVID-19 te davanju ovlasti ministru zdravstva za potpisivanje pisma kojim obavještava Europsku komisiju o okončanju unutarnjih postupaka u Republici Hrvatskoj potrebnih za potpisivanje Sporazuma.

Prihvaćen nacrt sporazuma EK o nabavci cjepiva protiv COVID-19

Vlada je na sjednici u četvrtak prihvatila Nacrt sporazuma EK i država članica sudionica o nabavi cjepiva protiv bolesti COVID-19 te ministru zdravstva dala ovlast za potpisivanje pisma kojim EK obavješćuje o okončanju postupaka u Hrvatskoj, potrebnih za potpisivanje Sporazuma.

Ministar zdravstva Vili Beroš podsjetio je, obrazlažući prijedlog odluke o prihvaćanju nacrta sporazuma, da trenutno ne postoji cjepivo protiv koronavirusa niti specifično liječenje za ovu bolest.

“Na temelju predloženog sporazuma, EK se u ime država članica sudionica ovlašćuje sklopiti prethodne sporazume o kupnji s proizvođačima cjepiva radi nabave cjepiva i suzbijanja ove bolesti na razini EU”, dodao je ministar.

Pristupanjem ovom Sporazumu, Hrvatska potvrđuje namjeru kupnje cjepiva te stječe pravo na nabavu određenih količina cjepiva.

To se pravo ostvaruje tek sklapanjem posebnih sporazuma s proizvođačem cjepiva po cijeni koju je u ime država članica sudionica ispregovarala EK.

“Sporazum predstavlja temelj EK-u za sklapanje prethodnih sporazuma s proizvođačem cjepiva, a svaka država članica sudionica donosi samostalno odluku o sklapanju posebnih ugovora s proizvođačem cjepiva o njegovoj nabavi”, naveo je Beroš.

Vlada je donijela i uredbu o osnutku Uredu potpredsjednika Vlade, kojom je utvrđen djelokrug rada, način upravljanja, radna mjesta i okvirni broj državnih službenika u Uredu. Uredba stupa na snagu prvog dana od dana objave.

Zakonom o Vladi, naime, određeno je da se za potpredsjednika Vlade koji nije čelnik ministarstva ustrojava Ured potpredsjednika Vlade, pojasnio je potpredsjednik Vlade Boris Milošević, koji će biti na čelu Ureda.

Od mjera kontrole cijena izuzeti prehrambeni i kozmetički proizvodi

Vlada je u četvrtak od iznimnih mjera kontrole cijena za određene proizvode izuzela prehrambene i kozmetičke proizvode za svakodnevnu upotrebu, dok će se te mjere i dalje primjenjivati na lijekove, medicinske proizvode, zaštitne maske, zaštitnu odjeću i opremu te dezinfekcijska sredstva.

Uzimajući u obzir da je opskrba stanovništva kroz maloprodajne lance redovita te da nije bilo nestašice proizvoda na tržištu, od iznimne kontrole cijena izostavljaju se prehrambeni i kozmetički proizvodi za svakodnevnu upotrebu, rekao je ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić.

Time će se, rekao je Ćorić, omogućiti funkcioniranje tržišta u skladu s načelima ponude i potražnje.

Dodao je kako u Hrvatskoj nije prestala ugroza od bolesti Covid19, pa se izvorna odluka nastavlja primjenjivati na lijekove, medicinske proizvode, zaštitne maske, zaštitnu odjeću i opremu i dezinficijska sredstva.

Podsjetio je da je svrha odluke o iznimnim mjerama za određene proizvode od 15. ožujka ove godine, koja je dopunjena 30. travnja, sprječavanje negativnih učinaka promjene pojedinih cijena proizvoda, a time i mogućnosti monopolističkog određivanja cijena proizvoda u okolnostima epidemije bolesti Covid 19.

Odluke su, kazao je, donesene kako bi se zaštitili potrošači i njihovo zdravlje.

Komentari