Plenković: Podsjećam da je suvlasnička uloga Sberbanka kao vjerovnika Agrokora rezultat poslovnih odluka bivše uprave

Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadic

Najvažnije je da kompanija i sve njezine sastavnice funkcioniraju normalno i tu za sada nema poteškoća, rekao je danas premijer Andrej Plenković komentirajući ovotjednu vijest da je ulagač Saif Alketbi iz Ujedinjenih Arapskih Emirata od Sberbanka kupio 43,4% udjela u Fortenova grupi, nastaloj nakon nagodbe vjerovnika bivšeg Agrokora 2019. Plenković je rekao kako je izgledno da je operacija provedena u Rusiji te kako za tu transakciju nisu zatražena ni izdana potrebna odobrenja u EU-u.

Plenković je na početku sjednice Vlade rekao da nemaju konkretnih, opipljivih informacija, ali da im je sasvim jasno da s tom transakcijom očito ni uprava Fortenove nije bila upoznata kako treba.

 

– Ja podsjećam da je suvlasnička uloga ruskoga Sberbanka kao tadašnjeg vjerovnika Agrokora rezultat poslovnih odluka bivše uprave Agrokora, a ne odabir Vlade, rekao je Plenković.



 

– Čini se da se operacija u zadnji tren odvila u Rusiji, a to je nešto na što hrvatska vlada, znala-ne znala, bila ili ne bila informirana, ne može nikako utjecati, sa subjektom iz treće zemlje, u ovom konkretnom slučaju čini se sa subjektom iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, rekao je.

 

Naveo je da, prema njima dostupnim informacijama, nije proveden odgovarajući “due diligence” kompanije niti je traženo odobrenje od bilo koje vrste nadležnih tijela Europske unije, a u Hrvatskoj sigurno nije.

– Odgovor koji imamo od nizozemskih tijela je da ni tamo nije traženo bilo kakvo odobrenje niti je ono izdano, rekao je Plenković.

 

– Nadležna tijela u RH surađivat će s drugim tijelima kako bismo u potpunosti sagledali ovu situaciju koja sada postoji, što se tu točno i dogodilo i tko je tu u biti ulagač, i je li cijela operacija provedena na zakonit način, rekao je Plenković.

 

– Ono što je nama najvažnije, najvažnije je da kompanija i sve njezine sastavnice funkcioniraju normalno, to je bitno za gospodarski i financijski sustav, naravno, Republike Hrvatske, i tu, koliko sada vidimo, sve funkcionira bez ikakvih poteškoća i bez problema, dodao je.

Plenković je rekao i da je Vlada u proteklih nekoliko mjeseci komunicirala s Upravom Fortenove u pogledu suočavanja s posljedicama ruske agresije i primjene sankcijskog režima na poslovanje kompanije, a vodeći računa o ukupnoj gospodarskoj i financijskoj stabilnosti.

 

Spomenuo je da je u Uredbi EU-a o sankcijama iz srpnja ove godine, kada je Sberbank listirana kao sankcionirana pravna osoba, Vlada osigurala prijelazni rok do kraja listopada i time su bile osigurane sve pretpostavke za otkup udjela Sberbanka, uz odobrenja nadležnih tijela.

 

Takva odobrenja su i izdana od svih nadležnih tijela u Hrvatskoj u odnosu na planiranu transakciju ulaska mirovinskih fondova u suvlasništvo u Fortenovi umjesto Sberbanka. No, do realizacije transakcije nije došlo zbog odustanka Allianza, što je dovelo i do odustanka ostalih mirovinskih fondova, podsjetio je.

“Nastavljamo razgovarati sa sindikatima”

Plenković je također zahvalio, kako je rekao, velikoj većini sindikata javnih i državnih službi na kvalitetnoj suradnji i dogovoru oko povećanja osnovica plaća i drugih prava.

 

– Vrlo smo jasno rekli da, kao i do sada, nastavljamo u duhu socijalnog partnerstva, socijalnog dijaloga, razgovarati sa sindikatima ovisno o ukupnoj gospodarskoj, financijskoj, socijalnoj situaciji u zemlji, rekao je Plenković.

 

Između ostalog naveo je da je za kolovoz prosječna bruto plaća bila 10.466 kuna, odnosno 7679 neto, što je za 35 posto više nego prije šest godina, kada je Plenković postao premijer.

 

Ta neto plaća od 7679 kuna nominalno je viša za 8,9 posto, ali realno niža za tri posto u odnosu na lanjski kolovoz.

O smjeni ministara u Crnoj Gori

Plenković se također osvrnuo na današnji susret s predstavnicima Hrvata iz Crne Gore, među kojima je bio i Adrijan Vuksanović, koji je prošli mjesec podnio ostavku na funkciju ministra bez portfelja u vladi Dritana Abazovića.

 

Crnogorski parlament prethodno je na inicijativu Abazovića smijenio ministre obrane i vanjskih poslova Raška Konjevića i vanjskih poslova Ranka Krivokapića, a Vuksanović smatra da je razlog za smjenu njihova inicijativa za postavljanje spomen-ploče u Morinju, nekadašnjem logoru za hrvatske zarobljenike.

 

– Smatramo da je potez tih ministara bio ispravan, rekao je Plenković.

 

– A što se tiče ostavke gospodina Vuksanovića, smatramo da je ona ispravna i moralna odluka u ovom kontekstu, a mi ćemo nastaviti snažno podržavati Hrvate u Crnoj Gori, kao što podržavamo i Hrvate u svim nama susjednim zemljama gdje su oni manjina, dodao je.

Na sjednici Vlade RH na dnevnom redu među ostalim je prijedlog strategije razvoja održivog turizma do 2030. godine te odluka o donošenju Strategije razvoja željezničkog sustava RH do 2032. godine.

Komentari