Plenković: Pokazali smo privrženost i solidarnost s Ukrajinom u svim aspektima

Foto: Damir Krajac/Cropix

Na summitu u Bruxellesu se raspravljalo i o konkurentnosti gospodarstva Unije u odnosu na Kinu i SAD te budućnosti energetske politike Unije. Premijer Andrej Plenković komentirao je raspravu o energetskoj politici, kao budućnosti nuklearne energije koja se posebno tiče Slovenije i Hrvatske. Premijer je komentirao i moguću gradnju dodatnog reaktora u Nuklearnoj elektrani Krško.

– Na jučerašnjem sastanku ponovljena je snažna potpora cijele EU Ukrajini, vidjeli ste zaključke, gdje smo još jednom pokazali privrženost i solidarnost u svim aspektima. Razgovarali smo i o temama ekonomskog upravljanja, konkurentnosti i energetske situacije gdje sve ono što se protekle tri godine događa u kontekstu koronakrize, energetske krize, prehrambene krize, inflatornih pritisaka, u biti zahtijeva veću koordinaciju ekonomskih politika država članica i našu fleksibilnu suradnju u pogledu državnih potpora i mjera koje poduzimamo na nacionalnoj razini, rekao je Plenković.

Jedna od tema sastanka bile su i migracije, koje jako opterećuju pojedine zemlje članice EU-a.

– EK će iz europskog proračuna pripremiti dodatna sredstva za države koje čuvaju vanjsku granicu Unije, odnosno šengensku granicu, rekao je premijer.



Na sastanku eurogrupe lideri su čuli izvješće predsjednice Europske središnje banke koja se referirala na slučajeve pada velikih banaka u SAD-u i Švicarskoj.

– Možemo konstatirati da je Europska unija nakon velike financijske krize 2008. naučila lekcije, došlo je do reguliranja financijskog kapitalizma. U proteklih desetak i nešto godina napravili smo čitavu arhitekturu institucija koje su tu da bi kontrolirale bankarski sustav, radile na jačanju bankovne unije i omogućile sve mehanizme kontrole kako ne bi došlo do nove destabilizacije, rekao je Plenković.

– Kao čelnik Vlade koja je 1. siječnja ušla u europodručje i prije dva dana u Europski stabilizacijski mehanizam izvijestio sam ih o rezultatima zamjene kune u euro. Utjecaj zamjene kune eurom u smislu rasta cijene i inflacije je bio zaista minimalan. Ušavši u eurozonu imamo puno veće zaleđe što će pridonijeti našoj financijskog stabilnosti i gospodarskom rastu, rekao je Plenković i dodao da je europske čelnike izvijestio i o Vladinom proljetnom paketu mjera.

Plenkovića su novinari pitali bi li odobrio uhićenje ruskog predsjednika Vladimira Putina da dođe u Hrvatsku, na temelju naloga za uhićenje Međunarodnog kaznenog suda.

– Njegov dolazak nije realan, poručio je.

Komentari