Plenković: Posebnim zakonom smo spasili Agrokor i očuvali radna mjesta

Zeljko Puhovski / CROPIX

Predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković boravi u Bjelovaru. U društvu ministra zdravstva i predsjednika Hrvatskog sabora obišao je novu zgradu bjelovarske Opće bolnice, koja je ovoga tjedna počela s radom.

Komentirao je aktualne događaje, među ostalim – prodaju 43,4 posto udjela u Fortenova grupi, koji je od ruskog Sberbanka otkupio privatni ulagač iz Ujedinjenih Arapskih Emirata. Plenković je potvrdio da je stigao službeni dopis novog investitora koji traži sastanak.

Da će Dan sjećanja u Vukovaru dostojanstveno biti obilježen, očekuje predsjednik Sabora Gordan Jandroković.

Plenković o Fortenovi



Plenković je komentirao mogućnost da su u slučaj Fortenove bili uključeni i hrvatski državljani.

– Ima puno komentara, spekulacija, nekakvih političkih kvalifikacija ljudi koji su bili tu, živi i zdravi 2017., da je bilo po njihovom tada bi propao Agrokor, izgubili bismo 60.000 radnih mjesta, dobavljači bi popadali kao domino, o OPG-ovima da ne govorim. Agrokor je bio velika hrvatska kompanija, zahvaljujući lošim poslovnim odlukama ranijeg vlasnika i uprave, dovedena je praktički pred bankrot. Istresena je nama u krilo u četvrtom mjesecu mandata naše prve vlade. Mi smo posebnim zakonom ne samo spasili kompaniju, očuvali radna mjesta, omogućili dobavljačima na ostanu na nogama, isplatili OPG-ovce u cijelosti, vratili postupnim, mukotrpnim kompaniju praktički na tržišne osnove. Nije tajna da Sberbanka, koja je postala suvlasnik jer je dala 1,2 mlrd. eura kredita Agrokoru, svoje potraživanje pretvorila u suvlasnički udjel. Tražili su načina da prodaju svoj udio, rekao je Plenković.

Naveo je dalje da je rat u Ukrajini doveo do osam paketa sankcija, a u jednom trenutku pod sankcijama se našao i Sberbank.

– Tražili smo iznimku koju smo dobili, da se do 31. listopada odobri vrijeme da dođe do transakcije. Kada su shvatili da se izjalovila varijanta prodaje hrvatskim mirovinskim fondovima, išli su drugim putem, a što se dogodilo, to provjeravamo. Jako mi je neobično da netko u jedan dan dođe i istrese toliku količinu novaca, “last minute”. Ključ je cijele priče da kompanija funkcionira normalno, poručio je.

Komentari