Plenković pozdravio oslobođenje Hrvata: ‘Cijelo vrijeme smo im pružali pomoć, mijenjat ćemo i zakon’

Foto: Damir Krajac/Cropix

Premijer Andrej Plenković u četvrtak je pozdravio oslobađajuću presudu za osmero Hrvata u Zambiji, kazavši kako je Hrvatska cijelo vrijeme pružala konzularnu podršku te da će Vlada izmijeniti zakon kako bi se izbjegle pravne nejasnoće.

Osmero Hrvata u Zambiji oslobođeno je u srijedu – sedam mjeseci od uhićenja – optužbi za trgovinu ljudima, odnosno sumnji u valjanost dokumenata o posvojenju maloljetne djece iz DR Konga.

“Pozdravljam ovu odluku zambijskog višeg suda u Ndoli. Mislim da je to dobro, dobro je za naše državljane, isto tako je dobro za njihovu djecu koja ima potrebne dokumente”, rekao je premijer u izjavi novinarima u Moldaviji, dodavši da vjeruje da će se svi oni “vrlo brzo” vratiti u Hrvatsku.

Plenković je rekao da je Hrvatska kao “odgovorna država” cijelo vrijeme pružala adekvatnu pomoć optuženim Hrvatima.



“Istodobno mi smo kao Vlada, s obzirom na određene pravne nejasnoće koje su postojale, pristupili izmjeni zakona o međunarodnom privatnom pravu”, čime će se “otkloniti sve nedoumice ili pravne praznine koje su eventualno ranije postojale”, kazao je premijer, dodavši kako je zakon “ovih dana u raspravi” u Saboru.

Komentari