Plenković predstavio nove mjere pomoći građanima: ‘Umirovljenici dobivaju po 160 eura, od prvog travnja kreće se od nule’

Foto: Davor Pongracic/Cropix

Cijena električne energije ostaje ista narednih šest mjeseci, do kraja rujna, dok će cijena plina ostati nepromijenjena godinu dana, do travnja iduće godine. Premijer Andrej Plenković i ministri danas predstavljaju paket mjera vrijedan 1.7 milijardi eura, koji će pomoći u ublažavanju inflatornih učinaka i rasta cijena energenata.

U ponedjeljak su objavljeni detalji iz ovog paketa mjera koji će najviše pomoći najugroženijim građanima. Ovaj paket mjera, istaknuo je premijer Plenković, ima tri temeljna cilja. Prvi je ublažavanje rasta cijena energije, drugi zaštita od inflacije, a treći posebne potpore i poticaji, piše Dnevno.hr

Ublažavanje rasta cijena
Premijer Andrej Plenković kazao je da je Vlada pripremila prezentaciju. Zahvalio je ministrima i ministricama koji su svi radili na mjerama.

“Potrošnja preko 1400 kWh je 0,088 eura. Ova se mjera odnosi na više od dva milijuna mjerna mjesta, vrijednost mjere je 82 milijuna eura. U ovu godinu ne ulazi struja potrošena od 1. siječnja do kraja ožujka, kreće se 1. travnja”, rekao je.



“Cijena za električne energije za javni i neprofitni sektor je sljedeći i idemo na cijenu 0,062 eura/kWh. Na ovaj način osiguravamo priuštivu cijenu za vrtiće, škole, fakultete, udruge itd.”, dodao je.

“Zamisao je dati odgovor na krizu koja je globalna i koja je izazvala inflatorne pritiske. Želimo postići tri cilja. Prvi je ublažiti rast cijena energenata, drugi je što je moguće više ublažavanje infllacije, a treći je dati posebne potpore i poticaji.”

“Krenut ćemo s ublažavanjem cijena energije. Hrvatski građani kontinuirano plaćaju najniže cijene struje u EU, izuzevši Mađarsku. Cijena električne energije za građane ostaje ista idućih šest mjeseci. Kreće se prvog travnja od nule, neće se brojati u ovih do 2500 kilovata ono što se potrošilo u prva tri mjeseca. Cijena ostaje priuštiva i za javni i neprofitni sektor – vrtiće, škole….

Za umirovljenike stiže jednokratna novčana pomoć. Oni koji imaju mirovinu do 260 eura dobit će 160 eura pomoći, oni koji imaju od 260 do 330 eura dobit će 120 eura, oni s mirovinom od 330 do 470 eura dobit će 80 eura, a oni s mirovinom od 470 do 610 eura dobit će 60 eura dodatka. Povećava se i iznos dječjeg doplatka, a uvode se i neke nove stavke vezano uz koeficijente za slobodne umjetnike.

Cijene energenata
Ova mjera je vrijedna 150 milijuna eura. Po porastu cijena plina, Hrvatska je predzadnja u EU, a iza nje je samo Mađarska.

 

“Osigurali smo priuštive cijene plina za naše građane. Cijena za kućanstva, javni i neprofitni sektor ostaje ista. Vrijednost mjere je 95 milijuna eura. Cijena za kućanstva zadržava se do 1. travnja 2024.”, kazao je Plenković.

Potpora za poduzetnike kad je riječ o plinu ostaje ista za poduzetnike s prosječnom godišnjom potrošnjom don 10 GWh. Slijede porezne olakšice za energente za grijanje, vrijednost mjere je 35 mil. eura.

Nova metodologija HER-a digla bi cijenu za 40 posto. Situacija za kućanstva, cijena plina ostaje ista. Da je ostala stara metodologija HERA-e onda bi to bilo više, objasnio je premijer.

“Energenti za grijanje vrijedni su 35 milijuna eura. 133 milijuna eura za smanjenje trošarine za gorivo. Ograničene cijene za toplinsku energiju za kućanstva i poduzetnike u iznosu 267 milijuna eura”. kazao je.

Naknade
Riječ je o mjesečnoj naknadi. “Ovima koji su najugroženiji dajemo 70 eura mjesečno za račune za struju i plin.”

Jeftinije ogrjevno drvo se produžuje za kućanstva u visini od 20% cijena po prostornom metru, vrijednost mjere je 4 milijuna eura.

Jednokatne novčane naknade za ublažavanje rasta troškova života imat će 167.000 osoba od 150 eura. Pružatelji socijalnih usluga dobit će od 70 do 540 eura mjesečno.

Predstavljene su i isplate posebne novčane naknade. Isplata ide od 1. travnja.

Doći će do promjena u ograničenju cijena osnovnih prehrambenih namirnica.

“Zbog mogućih nestašica, maknut ćemo svinjske proizvode, lopaticu i vratinu. Stavili smo zato carsko meso. Znači osam proizvoda umjesto devet. Carsko meso je unutra, lopatica i vratina su vani”, rekao je Plenković.

Govori i da konturirano rastu plaće te minimalna neto plaća.

Govori i o rastu kreditnog rejtinga. “Imamo najvišu stopu investicijskog rejtinga ikad po sve tri agencije”, kaže.

“Nemamo više slajdova za danas. Imamo još puno, ali ne možemo sada sve reći”, rekao je.

Pitanja novinara
Na pitanje hoće li biti poreznog rasterećenja plaća Plenković je odgovorio:

“To nije bio predmet razgovora jučer zato što smo predstavljali ovaj paket. Budući da ni oporba ni analitičari nemaju što prigovoriti ovom paketu, onda bi oni najradije razgovarali o onome za što ja kažem da nije tema.

“Zvonko, Zvonko, vrati one slajdove. Zanimljivo da nemate pitanje na ove mjere”, rekao je Plenković.

Plenković sad ponovno pokazuje slajd o rastu plaća u mandatu njegove vlade.

“Teme porezne politike su opravdane i važne, ali to nije ono o čemu govorimo danas”, rekao je. “Što se tiče poreznih reformi, to su bili napori naše vlade. Cilj ovih mjera je da opet imamo bolji gospodarski rast nego što smo procijenili”, rekao je.

Komentirao je kritiku Sandre Benčić da paket nije namijenjen najugroženijima:

“Zvonko, vrati one slajdove pa ćemo ponoviti za gospođu Benčić. Tako, tako”, govori Plenković predstojniku Frki Petešiću koji mu vrti slajdove.

“Kućanstva… vrati samo sekundu”, komandira Plenković i dalje oko slajdova.

“Marko, možemo li dat ovu prezentaciju? Može, pa ćemo im poslat”, govori Plenković sada svom glasnogovorniku Miliću.

Hoće li biti kondicionirana pomoć poduzetnicima koji dižu cijene?

“Koliko ja znam, to je bilo samo u medijima. Jesmo li mi među nama raspravljali o tome? Nismo. To je izmišljena teza”, rekao je.

Sada Plenković tvrdi da nikad nije iz vlade spominjano uvjetovanje mjera onima koji neopravdano dižu cijene.

 

Komentari