Plenković progovorio mogućoj koaliciji s DP-om, pa poručio: ‘Milanović je Grbina bacio u blato’

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao je na komemoraciji u Spomen-području Jasenovac. Tom prilikom dao je izjavu za medije.

“Dolazimo u situaciju da je broj preživjelih, onih koji su najveći stradalnici, sve manje i zato smo upravo tu temu stavili u fokus i dobili konsenzus za okvirni dokument o politici sjećanja. Važno je da se to ugradi u naš obrazovni sustav da svi mladi dobiju punu informaciju na vrijeme”, rekao je.

“Hrvatska javnost je dobro vidjela što smo napravili, imali smo velike skupove koji su komemorirali holokaust i mislim da je to ocijenjeno uspješno od svih partnera”, dodao je, a zatim se osvrnuo i na parlamentarne izbore. “Poruka izbora je da je relativni pobjednik HDZ s partnerima. Sad imamo 61 mandat i opet ćemo sastaviti vladu. Od sutra krećemo u razgovore s onima koji su spremni razgovarati s nama na formiranju ove vlade. Održali smo sastanak sa svim predstavnicima manjinskih zastupnika, oni su tu suradnju spremni nastaviti”.

Potvrdio je da se razgovara i s Domovinskim pokretom. “Nisu počeli razgovori o bilo kakvim zahtjevima, špekulacije u medijima ljudi izmišljaju, nikakvih sadržajnih razgovora dviju stranaka u tom pogledu nije bilo”, dodao je Plenković. “Nikakvi razgovori o bilo kakvim razgovorima još nisu počeli. Ovo što piše u medijima, ministarstvo ovo-ono, to oni spinaju i puštaju, ništa mi još nismo započeli”, ustvrdio je.



Foto: Goran Mehkek / CROPIX

‘Milanović je bacio Grbina u blato’

Komentirao je može li zamisliti vladu bez SDSS-a kako to uvjetuje Domovinski pokret. “Mi cijenimo sve predstavnike nacionalnih manjina za razliku od oporbe koja je odbila pomoći Ukrajini, glasala je protiv Zakona o hrvatskom jeziku… Razgovarat ćemo sa svima koji su spremni razgovarati s nama kako bismo napravili stabilnu vladu. Ako su oni odgovorni, ozbiljni, realni, onda ćemo stvoriti vladu, pa makar i sa 76 glasova, tako smo funkcionirali dugi niz godina”, kazao je.

Rekao je kako je nakon izbora došlo do smirivanja retorike iz Domovinskog pokreta, za razliku od Grbina koji i dalje govori “bando” i “bagro”. “To je neobično. Bilo i bolje da se povuče u prekrasno zaleđe u Istru. Kakva je to razina kad on kao šef SDP-a dođe i kaže da on nije kandidat za premijera, nego stric. Onda stric dođe i krši Ustav, to je ta njihova retorika. Upozorenje Ustavnog suda je bilo jasno, ali je došlo do flagrantnog kršenja ustavnih normi, pa je došlo do novog upozorenja, na koje njegovi jataci reagiraju. Milanović je odmogao SDP-u, bacio je Grbina u blato. Čovjek politički ne postoji”, kazao je.

Prozvao je oporbene stranke, navodeći da ne samo da nisu čestitali HDZ-u na pobjedi nego i da ne priznaju poraz. “Ovo nema nigdje. Dio poraženih stranaka pokušava uvjeriti javnost da su oni pobijedili”, kazao je te je istaknuo pokušaje oporbe da “nešto destabiliziraju”. “Oni nisu nijednom čestitali, što govori o njihovoj političkoj kulturi. Dio tih stranaka pokušava uvjeriti hrvatsku javnost da su oni nešto pobijedili, što je strašno”, kazao je.

Foto: Instagram

‘Oni žele difamirati i tjerati strah’

“Oni sad žele difamirati, tjerati strah, a našu vladu je krasila politička stabilnost. Bez toga nema ni socijalne i ekonomske stabilnosti, to je bila moja poruka kad sam postao predsjednik HDZ-a 2016. godine. Birači smatraju da neke naše poruke moramo korigirati. Je li to veća borba protiv korupcije? Mi smatramo da je ona nikad veća, ali učinit ćemo sve da pojačamo pravosuđe. Mi sad moramo napraviti zadatak i formirati vladu prema volji birača”, poručio ju.

“Našu vladu krasila je politička stabilnost”, rekao je. “Jedan dio birača otišao je malo više u desno pa moramo i tu poruku čuti i sukladno tome sastavljati buduću vladu”, kazao je Plenković. Znači li to – vlada bez SDSS-a? “Nismo o tome razgovarali”, odgovorio je, dodajući da su s manjinama imali dobru suradnju. Kaže da je nakon izbora došlo do smirivanja u DP-u, a kod Grbina je suprotno i da on vrijeđa.

Foto: Božo Radić / Cropix

‘Narod je rekao svoje HDZ je pobijedio’

Osvrnuo se i na upozorenje Ustavnog suda navodeći da je došlo kao posljedica “protuustavnog ponašanja strica Milanovića”. Dodaje da je njegovo pojavljivanje odmoglo SDP-u i Grbinu koji i dalje vrijeđa. “Gledao sam presicu ispred Hrvatskog državnog arhiva. Ja veću smijuriju u životu nisam vidio i dođe stric. Izlazim iz zone komfora. Ja bih bio oduševljen da sam se mogao natjecati sa stvarnim protivnikom”, kazao je.

HDZ i Domovinski pokret na korak do dogovora: Na pomolu desna vlada, evo koji su uvjeti

“On je prije četiri godine nakon raspuštanja sabora izabrao 5. srpnja 2020. Nije se uplitao u kampanju, a zatim je rekao da nije ni glasao. To je sve nenormalno. Imali ste političku sabotažu na koju nećemo prestati skretati pozornost da to ne bi postalo normalno. Kršiti Ustav i biti predsjednik Republike ne može proći. Narod je rekao svoje, HDZ je pobijedio”, kazao je.

Komentari