Plenković se sastao s Vučem: Uz politiku dijaloga i smirivanja tenzija, potrebno je uložiti napore u rješavanju otvorenih pitanja

Foto: Twitter/Andrej Plenković

Premijer Andrej Plenković susreo se u četvrtak sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem u Davosu i naglasio da su nužni dodatni napori za rješavanje otvorenih pitanja između dvije susjedne zemlje.

– Tijekom Svjetskog gospodarskog foruma u Davosu razgovarao sam s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem o bilateralnim odnosima i europskom putu zemalja u susjedstvu, objavio je Plenković na Twitteru uz fotografiju s Vučićem.

Hrvatsku i Srbiju opterećuju brojna otvorena pitanja, od 1832 nestalih do odštete logorašima, procesuiranja ratnih zločinaca.

– Uz politiku dijaloga i smirivanja tenzija, potrebno je uložiti dodatne napore u rješavanju otvorenih pitanja, naglasio je Plenković.



Plenković je prije susreta s Vučićem sudjelovao na sastanku na temu “Diplomatski dijalog o zapadnom Balkanu”.

Jučer su premijer Plenković te ministar gospodarstva Davor Filipović sudjelovali u nekoliko rasprava i panela s državnicima, gospodarstvenicima i čelnicima međunarodnih organizacija. Sinoć se skupu obratio ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

– Rusiji je trebalo manje od sekunde da započne rat. Ostatku svijeta trebali su dani da reagira nametanjem sankcija. Vrijeme koje slobodni svijet provodi razmišljajući, teroristička država iskorištava za ubijanje. Ukrajina i njezini saveznici odolijevaju joj gotovo godinu dana. U tom razdoblju, svaka naša brza reakcija donijela je pozitivne rezultate. Otvaranje europskih granica Ukrajincima, dogovor o žitu i energetska unija sačuvali su milijune života. Cijeli svijet treba tu brzinu u donošenju odluka i djelovanju, rekao je Volodimir Zelenski, ukrajinski predsjednik.

Komentari