Plenković: Treba naći rješenje za borbu protiv demagogije na svim dijelovima političkog spektra u svim državama članicama

Foto: Twitter

U Split se održava dvodnevni skup Europske pučke stranke. Grupacija europskih stranaka desnog centra trenutačno je sa 177 zastupnika najveća u Europskom parlamentu. Glavna tema skupa su priprema i kampanja za europske izbore koji će se održati početkom lipnja iduće godine.

‘Uvjerljiv pristup kako oblikovati budućnost’

Predsjednik EPP-a Manfred Weber rekao je kako stoje pred izborima te da će odlučivati o budućnosti.

Istaknuo je da su oni najveća stranka u Europi i da žele uvjerljiv pristup kako oblikovati budućnost, sigurnost i zaštitu Europe za svakodnevni život.



– Naše teme su inflacija, životni troškovi i stambeni problemi. Na nacionalnoj razini želimo rješavati te problem. Drugi prioritet su migracije. Moramo smanjiti brojeve koji su previsoki. Država mora odlučivati tko će ući, a ne trgovci ljudima. Moramo imati humanitarni pristup, pomoći izbjeglicama i postići ravnotežu, rekao je uvodno Weber.

‘Borba protiv demagogije na svim dijelovima političkog spektra’

Hrvatski premijer Andrej Plenković rekao je kako posljednjih dana traju intenzivne aktivnosti EPP-a u Hrvatskoj.

– To je znak da imamo podršku naših prijatelja iz naše političke stranke, ali i prilika da razmislimo o rješenjima za Europu budućnosti. Sve su zemlje suočene su s problemima. Prvi je sigurnost koja proizlazi iz višestrukih kriza, Jedna od kriza je pandemija COVID-a, zatim napad Rusije na Ukrajinu te prijetnja nezakonitih migracija. Drugo veliko pitanje je konkurentnost europskog gospodarstva. Moramo biti solidarni u vrijeme krize. Što se tiče perspektive postupka proširenja za susjedne zemlje u našoj regiji, imamo puno ekspertize, znanja i očekujemo izvješće EK-a o napretku i mislimo da bi naši susjedi trebali ubrzati postupak reforme kako bi bili spremni za sljedeću fazu pregovora, rekao je je Plenković.

– EPP kao glavna vodeća stranka treba naći rješenje, za borbu protiv demagogije na svim dijelovima političkog spektra u svim državama članicama. Njihovi argumenti iskorištavaju sve krize i teme da bi vlade napali iz svih uglova koji njima odgovaraju, a ne nude nikakva odgovor niti rješenja s kojima se suočavaju građani i gospodarstvo, istaknuo.

‘Ojačati sustav azila i migracija’

Ursula von der Leyen, predsjednica Europske komisije, rekla je da je Hrvatska priča o uspjehu, te da se vrlo rado sjeća 1. siječnja kada je imala čast da bude u Zagrebu i proslavi integraciju u Schengen i eurozonu.

Najavila je izbore za Europski parlament te rekla kako su ovo studijski dani gdje razmišljaju što su učinili u protekle četiri godine, te da zacrtaju prioritete za budućnost.

– Rat u Ukrajini pokazao je da se Europa mora prilagoditi teškim vremenima i novom političkom okruženju. Podržavamo Ukrajinu financijski i vojno, dajemo i humanitarnu pomoć – 1 milijardu eura. Napravili smo to zahvaljujući našoj ujedinjenosti. Riješili smo se ovisnosti o ruskom plinu i nafti, cijene su pale na razinu prije rata, ali to još nije dobro. Moramo poboljšati čiste tehnologije jer to povećava našu neovisnost, dobro je za radna mjesta i povećava našu konkurentnost i suverenitet, istaknula je.

Naglasila je da su migracije izazov s kojim se moraju suočiti.

– Posljednji događaji u Lampeduzi pokazuju da moramo ojačati naš sustav azila i migracija, istaknula je von der Leyen.

Pozvala je zemlje članice da dođu do sporazuma o paktu o azilu i migracijama, te naglasila da moramo suzbiti krijumčarenje ljudima.

– Važna je tema i proširenje. Proširenje je donijelo veliku koristi RH. Moramo surađivati sa zemljama kandidatima, one moraju i zaslužiti članstvo, moraju provesti strukturne reforme. Proširenje nas jača, potrebno je i korisno za nas, zaključila je predsjednica EK-a.

Komentari