Plenković: Trebamo snažno čuvati vanjsku šengensku granicu Europske unije

Foto: Damir Krajac/Cropix

Hrvatski premijer Andrej Plenković poručio je u petak u Valletti kako je problem nezakonitih migracija potrebno rješavati na izvoru, među ostalim jačanjem prisustva Europske unije u zemljama sjeverne Afrike i istočnog Mediterana.

Rekao kako su sve članice skupine EU MED-9 (Hrvatska, Cipar, Francuska, Grčka, Italija, Malta, Portugal, Slovenija, Španjolska) suglasne da je potrebno “jačati partnerstva sa zemljama sjeverne Afrike i sa zemljama istočnog Mediterana”. Pritom je naglasio kako je u mnogim državama iz tih regija u posljednjih petnaestak godina “došlo do velike nestabilnosti, pa i disfunkcionalnosti” zbog čega su tranzitno područje za nezakonite migrante prema Europskoj uniji.

– Zato je potrebno jačati institucije u onim državama koje imaju problem funkcioniranja. Dakle, riješiti problem na izvoru. Snažno čuvati vanjsku šengensku granicu Europske unije, primjenjivati sve norme međunarodnog prava, poštovati europsko pravo, naravno i nacionalno pravo i pronaći jedan zajednički odgovor koji bi prisutnost Europske unije u zemljama sjevera Afrike i zemljama istočnog Mediterana, u odnosu na druge globalne aktere koji su također vrlo aktivni, učinio najutjecajnijim, naglasio je Plenković.



Komentari