Plenković tvrdi da inflacija nije pojela rast plaća, već da su porasle za 30 posto

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Predsjednik Vlade Andrej Plenković u srijedu je na sjednici Vlade ustvrdio da inflacija nije pojela rast plaća te da su one od 2016. godine realno porasle za 30 posto.

Navodeći najnovije podatke Državnog zavoda za statistiku prema kojima je prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama u Hrvatskoj za siječanj iznosila je 1.239 eura, što je u odnosu na isti mjesec 2023. godine nominalno više za 13,3 posto, a realno za 8,8 posto, ustvrdio je da je od listopada 2016. prosječna plaća narasla za 65 posto ili gotovo 500 eura, a medijalna za 400 eura.

Ilustracija: Pixabay

‘Inflacija nije pojela rast plaće’

“Kad sve to sagledamo, realan rast plaća je 30 posto. To je najbolji odgovor onima koji tvrde da je inflacija pojela rast plaća”, rekao je Plenković.

Prema današnjem izvješću Državnog zavoda za statistiku, prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama u Hrvatskoj za siječanj iznosila je 1.239 eura, što je u odnosu na isti mjesec 2023. nominalno više za 13,3 posto, a realno za 8,8 posto.



Medijalna neto plaća za siječanj iznosila je 1.059 eura, što znači da je polovica zaposlenih imala manje, a polovica više od toga.

Na mjesečnoj razini, odnosno u odnosu na plaću za prosinac prošle godine, prosječna neto plaća za siječanj bila je nominalno viša za četiri, a realno za 4,4 posto.

Komentari