Plenković u Saboru: Najavio izgradnju više stadiona, povećanje minimalca, osvrnuo se na aferu u INA-i kao i popis stanovništva

Foto: Goran Mehkek/ Cropix

Plenković je iza 12 stigao u Sabor i počeo podnositi izvješće, no gotovo cijela oporba ga bojkotira. Prema najavama tijekom slobodnih govora, oporba je napustila sabornicu ogorčena jer ”Plenković ne poštuje Sabor koji ga je izabrao za premijera”.

Na početku svojega govora premijer Plenković podsjetio je na okolnosti u kojima Hrvatske vlada radi u posljednje vrijeme. ”Ni najveći pesimisti nisu mogli zamisliti što nas čeka”, kazao je premijer, aludiravši na epidemiju korona virusa, rat u Ukrajini, potrese u Petrinji i Zagrebu i drugo. “Hrvatska je u svim krizama pokazala otpornost”, kazao je Plenković.

O uspjesima Vlade
Kazao je zatim da je ovo “godina isporuke”, podsjetivši na uspjehe Hrvatske vlade u 2022. “Otvorili smo Pelješki most i spojen je hrvatski teritorij. Uvodimo euro, čime jačamo monetarnu snagu Hrvatske, ulazimo u Schengen, imamo odličnu turističku sezonu na razini rekordne 2019., a po prihodima još i bolju, očekujemo rast BDP-a od 5,7 posto, što je za 2,7 više od naših prognoza”, počeo je Plenković. “Imamo povijesnu razinu kreditnog rejtinga, podigli smo stupanj razvijenosti po stanovniku”, nastavio je nabrajati.

Dodao je da je Vlada u vrijeme kriza radila odgovorno i da je paketima pomoći zaštitila hrvatske građane. “Prošle godine smo imali jedan od tri najveća rasta u EU-u, to nam je pomoglo da se pripremimo za krizu”, rekao je.



O ruskoj agresiji na Ukrajini
Osvrnuo se potom na rusku agresiju na Ukrajinu, podsjetivši da je Hrvatska “stala na pravu stranu povijesti”. “Mi smo kao Vlada i vladajuća koalicija, za razliku od nekih drugih aktera na političkoj sceni, jasno i nedvosmisleno, za razliku od drugih dali podršku Ukrajini, koji se protiv Hrvatske u Domovinskom ratu bore za slobodu i neovisnost domovine”, kazao je, nakon čega je podsjetio da će Hrvatska idući tjedan održati prvi sastanak Krimske platforme, što je, kaže, još jedan vid podrške Ukrajini.

“Pokazali smo solidarnost bez presedana, a to ćemo činiti i dalje”, najavio je Plenković, rekavši da nitko od Hrvatske ne zna bolje koliko je bitna sloboda.

O mirovinama
Kazao je zatim da se Hrvatska vlada posebno brine o umirovljenicima i starijim osobama.

“Umirovljenicima smo osigurali Covid dodatak, energetski dodatak i jednokratna novčana primanja, za što smo izdvojili milijardu i 400 milijuna kuna. Time smo poslali jasnu poruku da naši umirovljenici nisu sami u ovim izazovnim vremenima”, kazao je Plenković, podsjetivši da je Hrvatska vlada od prošlog mandata podigla mirovine za 17 posto, a dosad već za 32,5 posto, odnosno za 800 kuna. “Istodobno, najniže mirovine podigli smo za 36 posto, odnosno za 566 kuna, što je također najveće povećanje u mandatu ijedne vlade”, dodao je.

Najavio je potom da će se od nove godine najniže mirovine povećati za dodatnih tri posto, kao i to da od 1. siječnja podižu obiteljske mirovine za 10 posto.

Broj zaposlenih
Osvrnuo se zatim na broj zaposlenih, kojih je, kaže, za vrijeme njegove Vlade više za čak 164.000.

“S milijun i 468.000 na milijun i 632.000. Broj osiguranika povećan je za čak 176.000, s milijun i 466.000 na milijun i 642.000, što znači da je broj zaposlenih danas veći za 11 posto. Stopa nezaposlenosti, koja je bila na 13,3 posto prije šest godina, sada je 6,3 posto. Prosječna neto plaća porasla je 34 posto u šest godina”, govori Plenković.

Povećanje minimalne plaće
Najavio je potom novi cilj Hrvatske vlade.

“Želimo da, ovisno o okolnostima, prosječna plaća dosegne 8200 kuna, ili točnije 1088 eura”, kazao je, najavivši zatim povećanje minimalne plaće. “Idućeg tjedna ćemo povećati minimalnu plaću, koja će biti oko 560 eura neto, što je oko 4220 kuna”, kazao je. “Na taj način smo gotovo na pola mandata ispunili ono što smo obećali ispuniti do kraja mandata”, dodao je.

O Popisu stanovništva
Osvrnuo se zatim na Popis stanovništva 2021., za koji je kazao da je pokazao da ćemo “zajedno morati raditi na djelotvornijim demografskim mjerama”.

“Demografska obnova strateški je prioritet naše Vlade. Od 2017. uložili smo dvije milijarde kuna u 500 dječjih vrtića, taj iznos će dosegnuti 3,4 milijarde kuna ulaganja. To je u povijesti najveće ulaganje ikada u predškolski odgoj”, rekao je. Podsjetio je zatim da je uveden i očinski dopust od 10 dana, kao i mjere za pomoć mladima.

Najavio je potom reformu zdravstvenog sustava. “Ključ je poboljšati zdravstvenu skrb za pacijente, staviti ih u fokus”, kazao je Plenković.

O zabrani rada nedjeljom
Govorio je i o uvođenju eura, a osvrnuo se i zabranu rada nedjeljom. Kazao je da se to uvodi ”zbog obiteljskih vrijednosti i balansiranja privatnog života i posla, a ne zbog skretanja pozornosti”.

O aferi u INA-i
Plenković se osvrnuo i na aferu u INA-i, iz koje je, podsjećamo, ukradeno više od milijardu kuna.

“Bijesni smo i nezadovoljni aferom u INA-i koja opterećuje kompanije INA-e, Hrvatske i Mađarske. Nije moguće da stvari ostanu ovakve kakve su sada, ova afera će biti točka prekretnica koja će dokazati da je ovaj model upravljanja neprihvatljiv. O pravnim sporazumima odlučuje Mađarska, to nije ništa novo. Ovo je otkrio ured naše Vlade, ne policija i DORH. Otkrio i povezao što se događa. Novac je sačuvan, srećom. O tome sam razgovarao i s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom”, rekao je Plenković, nakon čega je podsjetio da je njegova Vlada odgovorna za izgradnju LNG-a.

“Mi smo okončali 40 godina rasprave o LNG-u graditi ili ne, rekli smo da. Dali smo dio novca iz proračuna, dio smo dobili iz EU, dio su dale javne tvrtke. Sad ga imamo, neke zemlje nemaju”, rekao je Plenković, dodajući da je donio odluku o povećanju kapaciteta.

O izgradnji stadiona
Osvrnuo se potom na nogometne stadione u Republici Hrvatskoj te je najavio izgradnju više stadiona. “To uključuje i Maksimir i Poljud, da ne bi netko mislio da ćemo financirati samo jedan, ali u dogovoru s gradovima i klubovima”, rekao je Plenković.

Najavio je potom i da će država financirati po jedan obrok dnevno u svim osnovnim školama s 10 kuna, a roditelji će moći dodati na to.

“Odlučili smo, u dogovoru sa stručnjacima, poslati jednu važnu poruku za sve roditelje i stručnjake. Vlada će u proračunu za iduću godinu planirati da država financira jedan obrok dnevno u svim osnovnim školama s 10 kuna. Ne želimo da više bude ijedno dijete u školi koje nema sredstava da financira obrok. Napravit ćemo to tako da se u najvećoj mogućoj mjeri jede hrvatska hrana. To će nas koštati 550 milijuna kuna”, kazao je Plenković.

“To je ujedno i demografska mjera, koja će omogućiti da najmlađi dobiju osjećaj da su dio iste ekipe. To je jako bitno za naše društvo”, poručio je premijer.

Najavio je i uvođenje novog poreza. “Mladima smo povećali neoporezive prihode. Uskoro ćemo predložiti i poseban porez na dobit kako bi izbalansirali krizu”, rekao je Plenković.

O borbi protiv korupcije
Osvrnuo se i na borbu protiv korupcije, kazavši da Vlada sve radi na njezinu suzbijanju i da radi na transparentnosti. Poručio je potom da se Hrvatska vlada bori protiv nasilja u obitelji.

“Izrazito nam je važno da imamo snažne institucije i pravednije društvo… Istrage moraju biti tajne, USKOK i DORH moraju raditi neovisno da nema nedodirljivih”, poručio je.

Podsjetio je zatim što je Hrvatska vlada učinila za blokiranje. Kazao je da je smanjen njihov broj, kao i njihovi dugovi. Pozitivni pomaci, kaže Plenković, napravljeni su i u prometu, a najavio je i velika ulaganja u željeznice. Osvrnuo se i na obnovu od potresa, za koju je kazao da je prioritet Hrvatske vlade.

O ulaganju u obranu
Zadnji dio izvješća odnosio se sigurnosni i vanjski aspekt aktivnosti Vlade.

“Mi smo danas, sa iskustvom Domovinskog rata, izvoznica mira i humanitarne pomoći. Iako toga nismo svjesni, mnoge zemlje vide Hrvatsku kao primjer transformacije”, rekao je, nakon čega je poručio da su hrvatski branitelji kamen temeljac hrvatske samostalnosti te da će oni “uvijek biti srž politike Hrvatske vlade”. “Drugačije ne može biti”, dodao je Plenković, najavivši da Hrvatska vlada nastavlja s dodjelom stanova, kredita i potpora branitelja, kao i s pomoći udrugama.

Najavio je i nastavak ulaganja u vojsku te je podsjetio na kupovinu vojnih aviona i vozila. “HML i HSS će dobiti po jedan helikopter, a bit će kupljeni i novi kanaderi”, najavio je Plenković.

O srpskim optužnicama
Premijer Plenković u govoru je prozvao Srbiju za neprihvatljivo ponašanje prema umirovljenim hrvatskim pilotima, ponovio je da je optužnica protiv njih politički motivirana i da je to za Hrvatsku nepostojeći proces.

“Nije nam prihvatljivo ponašanje Srbije kad je riječ o hrvatskim pilotima”, rekao je Plenković. “To je prije svega politički motiviran proces i nikako ne pridonosi povjerenju, dapače. Udaljava nas jedne od drugih. Za hrvatske pilote, a i nas kao državu, taj proces ne postoji”, dodao je.

Položaj Hrvata u BiH
Plenković je rekao da Vlada sustavno zalagala za položaj Hrvata u Bosni i Hercegovini i da se Hrvatska založila da se konstitutivnost naroda u BiH uvrsti u Strateški kompas EU.

Visoki predstavnik međunarodne zajednice Christian Schmidt intervenirao je početkom listopada u Ustav Federacije BiH i izborni zakon, a premijer ističe da je Hrvatska vlada tome pridonijela. “On je jedini mogao pomoći i pomogao je. To se ništa nije dogodilo slučajno. Želimo podržati BiH u stjecanju statusa kandidata, ako to bude moguće već na sastanku Europskog vijeća u prosincu jer smatramo da je to dobro za sve narode u BiH”, rekao je Plenković.

“Što je bliže BiH Europskoj uniji, to će biti i bolje riješena otvorena pitanja koja imamo”, dodao je premijer.

 

Komentari