Plenković: Ukidanje viza za SAD je snažna politička poruka, ali će pridonijeti i boljim ekonomskim odnosima između dvije zemlje

Photo: Davorin Visnjic/PIXSELL

Ukidanje viza za hrvatske građane koji putuju u SAD, prije svega je jaka politička poruka, ali će se preliti i u bolje ekonomske odnose između dvije zemlje, rekao je predsjednik Vlade Andrej Plenković u uvodnom obraćanju na sjednici Vlade.

“Nakon što smo potpisali dogovor s EK, Komisija u kratkom roku realizirala uplatu od 6,14 milijardi kuna koje su došle Hrvatskoj kao predujam za pokretanje svih projekata koje smo kandidirali kroz Nacionalni plan oporavka i otpronosti. Vjerujem da ćemo krenuti na snažan put ekonomskog oporavka”, istaknuo je Plenković.

Podsjetio je i da SAD ukida vize za Hrvate.

“Čestitam ministrima Božinoviću i Grlić Radmanu na tom uspjehu. Građani će najkasnije do 1. prosinca biti u mogućnosti putovanja u SAD bez vize, ali to je i snažan signal partnerstva i novog nivoa odnosa s SAD-om. To je poruka da je Hrvatska kao partner ispunila sve kriterije. Ovo je, prije svega, značajna politička poruka. Ovo će se sigurno preliti i u bolje ekonomske odnose između Hrvatske i SAD-a”, naglasio je premijer.



Zahvalio je ministru Josipu Aladroviću “na svemu što čini za umirovljenike”.

“Mi ćemo riješiti i covid dodatke. Idemo s novim iskoracima oko položaja umirovljenika”, rekao je.

Osvrnuo se i na stanje s koronavirusom.

“Vidimo da smo u nekoj fazi umjerenog stabiliziranja broja zaraženih. Važno je da je za sada više od 50,6 posto odrasle populacije potpuno cijepljeno, da apeliramo još jednom na starijem od 65 godina da se cijepe, oni su najugroženija skupina”, istaknuo je Plenković.

Dodao je kako je Vlada donirala još 200 tisuća doza cjepiva, objavio je N1.

Komentari