Plenković uoči izbora: ‘Kao krizni upravitelji smo se dokazali. Ostvarili smo strateške ciljeve’

Foto: Nera Simic / CROPIX

Hrvatski građani će u srijedu, 17. travnja, izaći na parlamentarne izbore gdje će svojim glasovima odlučiti tko će sljedećem četiri godine opet vladati Hrvatskoj. Hoće li to po treći put biti Andrej Plenković ili će Zoran Milanović po drugi put zasjesti u Banske dvore.

Četiri dana prije izbora premijer Plenković dao je intervju za Jutarnji list. Na početku razgovora Plenković je na pitanje kada će se maknuti ograda na Markovom trgu rekao da su hrvatske institucije bile jedne od najotvorenijih te je to krajnje neuobičajeno u europskim zemljama.

“Sjećate se onih iz marginalne stranke koji su prije par godina kamionom došli pred Banske dvore, a onda smo imali teroristički napad Danijela Bezuka koji je ispalio više metaka na hrvatskog policajca. Ministarstvo unutarnjih poslova i policija donose sigurnosne procjene. Prolaze je donekle ograničen. Ljudi koji žele u crkvu, mogu ići. Oni koji žele prosvjedovati, mogu prosvjedovati”, rekao je Plenković.

Foto: Nera Simic / CROPIX

Matanić nije trebao režirati spot

Na pitanje postoji li opcija da se vlada izmjesti Plenković je rekao da se puno radi za obnovu Gornjeg grada.



“Obnovila se crkva Svetog Marka. Osigurali smo milijune za Muzej naive, Atelje Meštrović, Povijesni muzej, zgradu DHMZ-a. Protiv sam ideje da se vlada premjesti na Savu”.

Premijer je rekao da ne zna je li Dalibor Matanića trebao režirati predizborni za HDZ, kao i da su za vrijeme njegovog mandata postrožene kazne za ovakve situacije.

“Osuđujemo svako takvo ponašanje. Mislimo da je loše i štetno. Vjerujem da će daljnje aktivnosti dati realno svjetlo što se događalo”.

Govoreći o samom danu izbora, premijer je rekao da će tada vidjeti je li se narod zasitio HDZ-a.

Foto: Nera Simic / CROPIX

Hrvatski narod ima dva odabira

“Vidjet ćemo u srijedu, na naš tradicionalan dan. To ništa neće koštati hrvatski BDP. Svi koji su imali preglede u bolnicama su oduševljeni. Oduševljeni su i roditelji čija su djeca u srijedu trebala biti u školama.

Hrvatski narod ima dva odabira. Prvi je da bira ozbiljnu, pouzdanu vladu, koja se dokazala u krizama. Svima smo pomogli kojima je trebalo pomoći

 

Kao krizni upravitelji smo se dokazali, a istovremeno ostvarili strateške ciljeve. Alternativa je Milanović, drugi su nestali. Grbin je abdicirao sam. Kakav je to predsjednik stranke. Govorio je da će biti premijer i onda nakon par dana rekao “joj, sorry, ja ipak ne bi, tu je moj stric, on će igrati utakmicu umjesto mene, a onda bježi. To je bio potpuni kaos, napravili su pravu diverziju.

Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Bio sam naivan

Moja ocjena za ponašanje Milanovića za vrijeme izbora prije osam godina je čista petica. Ja ne znam što se njemu dogodilo dva mjeseca kasnije kad je uhićen Kovačević. Izvrijeđao je ustavne suce, ustavne stručnjake, vašu kolegicu uglednu nazove kreštalicom, bivšu predsjednicu Ustavnog suda priležnicom, i nitko ništa. I još ga pola medija tretira kao da je to ok.

Živio sam vani dugo godina i vidim nedostatak političke kulture. Nismo mu dali ovlasti za anarhiju i kršenje zakona. Mediji bi ga trebali ignorirati”.

Na pitanje o aferama i je li uspio promijeniti HDZ rekao je da je Orešković produkt ucjene Mosta prema Karamarku. Postoje političke stranke koji na izborima žele dobiti samo ucjenjivački potencijal. Most je eklatantan primjer. Ja sam čak bio naivan. Vaso Brkić mi je rekao: “Nemoj ići s njima, oni su čudni”.

Govoreći o Domovinskom pokretu rekao je da glumi desnicu, a svaki put podrži Milanovića: “Poštujem birače DP-a, ali kažem im da ne troše glas na one koji će sutra podržati ljevicu, glasajte umjesto toga za HDZ. Ne želim HDZ na krajnjoj desnici već ga čvrsto na desnom centru”.

Premijer se dotaknuo i afera u HDZ-u: Govoreći o 30 ministara je rekao da je teško podnijeti pritisak: “Devedesetih je bilo malo medija i bilo je manje stresa. Danas te svaku sekundu traži neki odgovor, ne može to svatko izdržati. Macron je promijenio 30 ministara. Samo dva i pol ministra je naših otišlo zbog nečega što bi moglo rezultirati kaznenim progonom”.

Bili smo preplahi prema akterima koji su krenuli u dehumanizaciju HDZ-a, a tu je bilo i nekih medija. Nemojte misliti da to nije povezano s pucanjem Bezuka.

Kad se sve to raščlani, vidi se da se nikoga ne štiti. Hoće li sve što se događa biti bačeno na HDZ. S kim su prijatelji Linić, Lovrić Menzel? Sa mnom ili sa Milanovićem?

Nismo mi društvo u kojem vlada porobljavanje institucija u kojim oni ne smiju reći ni riječ”.

Komentari