Plenković uvjeren u pobjedu na izborima: ‘Milanović sigurno neće biti premijer’

Foto: Nera Simic / CROPIX

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković poručio je u srijedu da Zoran Milanović sigurno neće biti premijer, nego da će na toj funkciji po treći put ostati on, a Ustavni sud i Državno izborno povjerenstvo (DIP) pozvao je da se očituju o Milanovićevim najavama da neće poštovati njihova upozorenja.

“Zaduženi za praćenje cijelog izbornog ili predizbornog procesa su Državno izborno povjerenstvo i Ustavni sud i očekujem da se oni očituju. A što se tiče toga tko će biti budući predsjednik Vlade, to sigurno neće biti on nego ćemo, sa sigurnošću mogu reći, mi kao glavna stranka s našim koalicijskim partnerima biti oni koji ćemo predložiti budućeg mandatara, a to bi, prema ozračju koje vidim po Hrvatskoj, trebao biti ja”, poručio je Plenković u izjavi novinarima nakon Šireg predsjedništva HDZ-a.

Rekao je to upitan za komentira Milanovićeve najave da neće poštovati upozorenja Ustavnog suda i DIP-a da ne smije sudjelovati u predizbornoj kampanji dok ne da ostavku na mjesto predsjednika Republike te tvrdnju da će biti novi predsjednik Vlade, nakon parlamentarnih izbora koji se održavaju 17. travnja.

Foto: Goran Mehkek/Cropix

Nije iznio stav da je kompromitiran izborni proces

Na primjedbu Milanovića da je i Kolinda Grabar-Kitarović sudjelovala na predizbornim skupovima HDZ-a kao predsjednica Republike, a na što Ustavni sud tada nije reagirao dok njemu brani, Plenković kaže da se toga ne sjeća. “Koliko se ja sjećam, to nije točno. Nije išla na predizborne skupove HDZ-a, apsolutno se ne sjećam takvih situacija”, rekao je.



Nije htio iznijeti svoj stav smatra li da je izborni proces kontaminiran zbog Milanovićevog ponašanja. O tome odlučuju, rekao je, DIP i Ustavni sud, opetovao je. Za Ustavni je sud, rekao je, i pitanje o mogućnosti poništenja izbora.

“HDZ se ponaša sukladno zakonu, običajima, pravilima, radi sve ono što odgovorne, ozbiljne i pouzdane političke stranke koje, kad dobiju povjerenje građana, rade, a to je na dobrobit građana i gospodarstva”, istaknuo je Plenković.

Upitan o mogućoj taktici SDP-a da Milanovića kandidira i za europske izbore koji se održavaju 9. lipnja, odnosno o mogućnosti da iskoriste tu predizbornu kampanju i za kampanju za hrvatske izbore, Plenković je istaknuo kako službena kampanja za europski parlament počinje tek 25. travnja.

“Dakle, osam dana iza izbora za Hrvatski sabor“, dodao je.

Evo ga opet: Objavio fotku Plenkovića s Dodikom pa prozvao ministra Butkovića

Komentari