Plenković: Vidite da je Branko Bačić praktički svaki dan na Banovini

Foto: Srđan Vrančić/Cropix

Šire predsjedništvo HDZ-a održalo je sastanak u središnjici stranke. Novinarima se nakon sastanka šireg predsjedništva obratio predsjednik stranke i Vlade Andrej Plenković.

Ekonomski tim Vlade razmotrit će nove potpore

–  Razmotrili smo sva aktualna pitanja koja su iza nas i najavili aktivnosti ovoga tjedna. Najvažnije teme odnosile su se na gospodarski i socijalni aspekt naših aktivnosti i života. Komentirali smo naravno i stopu inflacije za siječanj, utjecaj zamjene kune eurom. To su navažnije teme od interesa naših građana. S te strane razgovarali smo i o aktivnostima koje će ekonomski tim Vlade poduzimati u sljedećim tjednima, kako bismo razmotrili daljne aktivnosti potpore građanima i gospodarstvu u kontekstu energetske i prehrambene krize te inflatornih pritisaka, rekao je nakon sjednice šireg predsjedništva HDZ-a predsjednik stranke i Vlade Andrej Plenković.

Najavio je da će tu skupinu predvoditi ministar Oleg Butković, a sudjelovat će svi ministri iz gospodarskih resora.



– Razgovarali smo i o bitnim političkim temama, prije svega o posjetu Mostaru – Hrvatski narodni sabor BiH održan je u subotu i tu je snažna potpora i Vlade i HDZ-a ravnopravnosti Hrvata u Bosni i Hercegovini. Veselimo se posjetu, idućeg tjedna Zagrebu Borjane Krišto, nove predsjedateljice Vijeća ministara, njezin prvi inozemni posjet, rekao je Plenković.

Kazao je kako će taj posjet biti prigoda za novu fazu odnosa Hrvatske i BiH.

– Mi ćemo tu pomoći kao što smo čin‎ili i dosad u svim aspektima, osobito kada je riječ o europskim putu zemlje. Hrvatska je snažno lobirala za stjecanje statusa kandidata, kazao je.

Novi Zakon o obnovi u srijedu na Vladi 

– Vidite da je potpredsjednik Branko Bačić praktički svaki dan na Banovini, i danas nas je izvijestio o svojim aktivnostima. U srijedu je na Vladi Zakon o obnovi, integriranje Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje, Fonda za obnovu grada Zagreba, pojednostavljivanje procedura, smanjivanje koraka, zahtjeva za dokumenta iju po pojedinim temama i to će biti onda u jednom čitanju u Hrvatskom saboru, vjerujem idućega tjedna, rekao je premijer Plenković.

Dodao je da su ministri čiji su resori u to uključeni izvijestili o slučaju hrvatskih građana u Zambiji.

– Pozdravili smo činjenicu da će se uskoro osmero naših državljana vratiti u Hrvatsku. Kada je riječ o djeci, naši službenici nisu mogli doći u kontakt s četvero djece. Oni su na tajnoj lokaciji pod zaštitom zambijskih vlasti, međutim nastavit ćemo sve aktivnosti i kontakte koje su vezane za njihovu budućnost, rekao je Plenković o slučaju u kojem je danas zambijski sud oslobodio osmero hrvatskih državljana krivnje za trgovanje djecom.

Na Predsjedništvu HDZ-a bilo je riječi i o strašnom, katastrofalnom potresu u Turskoj.

– Kao što znate, ja sam još jutros izrazio žaljenje i uime Vlade uputio pismo sućuti turskom predsjed nik Erdoganu , Vlada je održala telefonsku sjednicu, nakon što su telefonski razgovarali ministri Grlić Radman i ministar Cavusoglu. Potrebe koje Turska u ovom trenutku ima su timovi za traganje i spašavanje i s te strane u večernjim satima prema Turskoj kreće mješoviti tim državnih interventnih postrojbi u kojem su i pripadnici Civilne zaštite, vatrogasaca, HGSS-a, sve skupa 40 ljudi koji će pomoći turskim vlastima u pronalasku unesrećenih, izvijestio je Plenković.

Komentari