Plenković: Vlada će obustaviti odluku da HEP kupuje plin od Ine koji je proizvoden u Hrvatskoj

Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Čeka se rasplet afere u vezi s prodajom plina! Vlada bi, naime, trebala izvijestiti javnost je li HEP i ako jest – kome – za jedan cent prodavao plin, koji je prije toga za 47 eura po megavatsatu otkupljivao od Ine. A da se slične prodaje više ne bi događale, Vlada će na današnjoj sjednici predstaviti novu Uredbu o plinu prema kojoj državne tvrtke neće moći prodavati višak.

Premijer Andrej Plenković je na početku obraćanja nizao uspjehe koje je njegova Vlada ostvarila u zadnjih nekoliko godina.

– U plusu smo 10 milijardi eura i nema područja koje nije bilo poduprto. Narastao je i BDP koji je sada na 73 posto EU prosjeka, rekao je.

Naglasio da je članstvo u EU-u ključan događaj hravtskog političkog i gospodarskog razvoja i boljitka građana. Rekao je i kako je Europska komisija donijela novo izvješće o vladavini prava koje daje prikaz stanja o napretku svih zemalja.



– Dojam je da je izvješće u pozitivnom tonu i da je u svemu što radimo u smislu reformi ostvaren napredak. Ono što se čini jednim od najvećih nedostataka je negativna percepcija pravosuđa, njegova neovisnost i duljina trajanja postupaka.

Od 1. srpnja na snagu je stupio Zakon o trgovini kojim se regulira rad nedjeljom. Plenković je rekao kako ogromna većina građana podupire ovu odluku.

– Mislim da smo ostvarili ključnu ravnotežu između poslovnog i obiteljskog života. Vidi se po reakcijama radnika da je ovaj potez dobar, a da je režim od 16 radnih nedjelja omogućio Hrvatskoj da funkcionira kao bitna i značajna turistička zemlja, rekao je premijer.

Govoreći o turizmu, rekao je kako podaci za prvih pola godine govore da je u Hrvatsku došlo 6,7 milijuna turista, te da smo imali 27,3 milijuna noćenja.

– To je 10 posto više nego o lanjskom razdoblju, to sve prate i izvrsni financijski pokazatelji, rekao je Plenković dodajući da tome pridonose članstvo u europodručju i šengenu.

Podsjetio je da je Vlada darovala HNS-u zemljište u Velikoj Gorici za gradnju nogometnog kampa. Vlada će danas predstaviti dvije nove odluke da se stadioni Maksimir i Poljud proglase kao sportske građevine od nacionalnog interesa i time stvore preduvjeti za daljnju potporu u gradnji Maksimira i obnovi Poljuda.

Danas se na Vladi donosi Zakon o izbornim jedinicima. Plenković je rekao kako Zakon u potpunosti poštuje odluku Ustavnog suda i rješava temeljno pitanje – da glas svakog građanina vrijedi jednako.

– Zadržavamo postojeći model od 10 izbornih jedinica gdje se bira 14 zastupnika u Sabor i odstupanja su takva da su prihvatljiva i sukladna Zakonu, rekao je Plenković.

Zatim se dotaknuo nove uredbe o plinu.

– Zbog dovoljne količine plina koji je uskladišten i u sustavu je, Vlada će obustaviti odluku da HEP kupuje plin od Ine koji je proizvoden u Hrvatskoj, a koja je uvedena u vrijeme energetske krize. Zahvaljujući odlukama Vlade, umjesto tržišnih cijena naše škole, vrtići, općine, županije, imale su priuštiv plin koji bi inače bilo teško platiti, rekao je Plenković rekavši da će o detaljima govoriti ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović.

Komentari