Plenković: Vlada je stabilna i bilježi političke uspjehe

Foto: Nera Šimić/Cropix

Premijer Andrej Plenković obratio se javnosti u Banskim dvorima, a nakon sastanka parlamentarne većine.

“Ministar Primorac pojasnio je našim partnerima vijest koja se pojavila, a vezano uz izdavanje državnih obveznica. HNB slijedi politiku Europske središnje banke, to se vidi na politici kamatnih stopa komercijalnih banaka, rastu kamate na kredite. Istovremeno nismo vidjeli da rastu kamate na štednju. Nudi se našim građanima mogućnost da svoju štednju, koja bi inače bila u bankama, plasiraju u sredstva kroz kupnju obveznica na kraći rok s većim kamatnim stopama, istaknuo je premijer dodajući da smatra kako je većina kolega s interesom i naklonošću primila ideju”, kazao je.

“Ministar će više o ovome govoriti sljedećih dana”, dodao je.

Premijer se osvrnuo i na napise Nacionala o zapošljavanju u Hrvatskim šumama. Kaže da je jedan partner istaknuo podršku.



“Jedan naš partner iz parlamentarne većine koji nije član HDZ-a istaknuo je čvrstu podršku Vladi. Kao armirani beton, da citiram, parlamentarna većina je stabilna”, rekao je.

“Od inicijala pa danas do insinuacija vezanih uz Hrvatske šume, o tome je na koalicijskom sastanku govorio i glasnogovornik Vlade, predstojnik ureda i glavni tajnik HDZ-a. Sve te stvari su itekako pojašnjene. Jedina mogućnost opozicije je da koristeći ovako servirane informacije, koje su nama inače bile poznate mjesecima jer su bile dostupne jednoj drugoj medijskoj kuća koja se o tim informacijama raspitivala. Informacije su im pojašnjene pa ih nisu ni objavili. Za nas ovdje nema ništa novog osim recikliranja tema, koje su da citiram Milanovića, doživjele ekstrakciju iz zapisa i spisa u pojedinim predmetima pa su puštene medijima. Sve skupa, jedno veliko ništa”, ističe.

Kaže da se od nepostojeće teme gradi “politička netema”.

“Treće se pitanje odnosi na zdravstvo. Idemo u zdravstvenu reformu. Četvrta “netema” su pušteni zapisi u eter, od inicijala do insinuacija vezano uz Hrvatske šume. U svakom slučaju sve su te stvari pojašnjene. Jedina mogućnost opozicije jest da koristeći ovako servirane informacije, koje su nama poznate već mjesecima, to je tada pojašnjeno novinarima koji tada to nisu niti objavili. Recikliranje tema. Da citiram predsjednika Zorana Milanovića, doživjeli su “svoju ekstrakciju iz zapisa i spisa u pojednim predmetima pa su onda puštene medijima”. Jedno veliko ništa. Koalicija stabilna, Vlada stabilna, ključne aktualne teme pred nama”, pojašnjava.

Upitan je i što misli tko pušta ove poruke.

“Po našem zakonu uvid u ove spise imaju svi koji su obuhvaćeni ovim slučajem. Nemam pretpostavku tko bi to mogao biti. Ne pratimo ljude, ne provjeravamo ih 1000 puta”, rekao je dodajući da je zanimljivo da se te poruke javljaju upravo u trenutku kada je oporba na povijesno niskim razinama, a Vlada bilježi političke uspjehe.

“Za razliku od velikih demokrata, ne dociramo DORH-u, Uskoku, Uredu europskog javnog tužitelja, oni su neovisni i nećemo im sugerirati koga da dovedu i što da provjere. Znaju to sami. Milanović je jučer po ne znam koji put radio pritisak na DORH zbog Banožića”, rekao je Plenković koji takve pritiske smatra nedopustivim.

Osvrnuo se na reakcije iz Ukrajine vezano uz izjave predsjednika RH.

“Ukrajinci reagiraju onako kako treba reagirati. Reagiraju na onoga tko za hrvatsku reputaciju u Međunarodnoj zajednici urušava naš vanjskopolitički kredibilitet, a to je Milanović, koji izgovara pogrešne rečenice. Ne može ga tu nikakav politički korektan prevoditelj dovesti na zelenu granu. To su pogrešne procjene. Iz lošeg prema gorem. Ljudi srećom znaju tko je tko.”

Komentari