Plenković: Za demogafski preokret potrebno je i više društvenog optimizma

Foto: Ranko Suvar / CROPIX

Za preokratanje negativnog demografskog trenda u Hrvatskoj, koji traje još od 1950. godine trebat će puno vremena i potrebno je unijeti više društvenog optimizma da bi se to promijenilo, rekao je u četvrtak u Bruxellesu premijer Andrej Plenković.

Plenković je u Bruxellesu nakon završetka izvanrednog samita EU-a komentirao i podatke Državnog zavoda za statistiku prema kojima je u Hrvatskoj prošle godine rođeno samo nešto više od 32 tisuća beba.

“To je nažalost plod jednog trenda koji traje od 1950, kada se u Hrvatskoj rodilo 95 tisuća djece i u zadnjih nešto više od sedam desetljeća to se spustilo na 32 tisuće”, rekao je Plenković.

Podsjetio je da je vlada donijela strategiju demografske revitalizacije kako bi se promijenila paradigma, da se unese više društvnog optimizma, što je “ključ za ono što predstavlja prekretnicu u promjeni načina života i da se na taj način utječe na zaustavljanje negativnog trenda koji postoji godinama glede prirodnog priraštaja”.



Istaknuo je da Hrvatska nije nikad ovako bila snažna u političkom, ekonomskom, finacijskom smislu.

“To znači da trebamo sve te nove okolnosti koje se odnose i na rast kvalitete života, ekonomski i socijalni standard, plaće, pretočiti u malo pozitivniji pogled na ono što smo ostvarili, pa time imati bolje efekte na pitanje prirodnog priraštaja”, rekao je Plenković.

Komentari